16.2 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 17:18

Australia respinge obiectivele referitoare la lupta împotriva schimbărilor climatice

spot_img

Prim-ministrul conservator al Australiei, Scott Morrison, a respins, marţi, apelurile pentru fixarea unor obiective mai ambiţioase în ceea ce priveşte lupta împotriva schimbărilor climatice ca urmare a raportului alarmant dat luni, publicităţii, de către Organizaţia Naţiunilor Unite, estimând drept suficiente strategiile implementate de ţara sa, informează AFP.

La câteva ore după publicarea raportului realizat de experţi în domeniul climei din cadrul ONU (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC), care avertizează asupra unei încălziri globale mai severe şi mai accelerate decât estimările anterioare, premierul Scott Morrison a anunţat că nu doreşte să fixeze , fără un plan bine stabilit, obiectivele în ceea ce priveşte atingerea neutralităţii emisiilor de dioxid de carbon.

”În absenţa unor proiecte, nu aş semna un cec în alb în numele australienilor în scopul atingerii acestor obiective”, a spus premierul australian.

Incendiile recente, seceta şi cicloanele de o intensitate rară care au lovit ţara sunt, potrivit oamenilor de ştiinţă, agravate de schimbările climatice.

Australia, printre principalii exportatori de combustibili fosili din lume, se află în prima linie a crizei climatice mondiale.

Cu doar câteva luni înaintea Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP26), care va avea loc în noiembrie la Glasgow, Morrison a respins apelurile, inclusiv cele din partea unor aliaţi precum Statele Unite, de a adopta un obiectiv oficial referitor la reducerea sau la compensarea emisiilor de dioxid de carbon..

Australia a lăsat să se înţeleagă că va atinge obiectul neutralităţii emisiilor de dioxid de carbon ”pe cât de curând posibil”, preferabil până în 2050, fără să-şi asume însă niciun angajament în acest sens.

Liderul guvernului pare că doreşte să abată atenţia către ţările în curs de dezvoltare şi către noile tehnologii, care, din punctul său de vedere, ar reprezenta soluţia crizei, notează AFP.

”Trebuie să adoptăm o abordare diferită. Trebuie să ne concentrăm asupra inovaţiilor tehnologice necesare pentru a schimba lumea şi modul nostru de a funcţiona”, a declarat Morrison.