3.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 15:52
No menu items!

Australia interzice călătoriile în ţările considerate focare ale terorismului

spot_img

Aproximativ 70 de australieni ar fi plecat deja către Orientul Mijlociu pentru a lupta alături de grupări teroriste precum organizaţia Stat Islamic

siil

Australia a înăsprit joi legile antiterorism, interzicând orice călătorie către ţările considerate focare ale terorismului internaţional, în speranţa că îi va împiedica pe candidaţii la jihad să meargă în Siria sau Irak.

Aproximativ 70 de australieni ar fi plecat deja către Orientul Mijlociu pentru a lupta alături de grupări teroriste precum organizaţia Stat Islamic, generând îngrijorarea autorităţilor de la Canberra.

Amendamentul la legile antiterorism, propus de Guvern, urmăreşte incriminarea oricărei deplasări fără vreun motiv întemeiat într-o zonă declarată ca fiind teatrul de activitate al unei organizaţii teroriste inamice.

Pedeapsa maximă pentru încălcarea acesteia va fi de zece ani de închisoare.

Amendamentul privind combatanţii străini, adoptat astăzi de Parlament, va permite înainte de toate facilitarea urmăririi australienilor care au luptat în rândurile grupărilor teroriste în străinătate“, a declarat premierul Tony Abbott (conservator).

Acesta va permite, de asemenea, supravegherea mai uşoară aici a potenţialilor terorişti şi «predicatorilor de ură» care îi încurajează“, a declarat el.

Şeful Executivului a apreciat în faţa Parlamentului că circa 100 de australieni au sprijinit financiar sau au recrutat pentru islamiştii plecaţi în Orientul Mijlociu.

El a precizat că aproximativ 20 dintre ei, care au luptat alături de grupări teroriste, s-au întors în Australia şi că în total au fost anulate paşapoartele a 70 de persoane.