10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 5:43

Aurescu: Este necesară întărirea schimbului de informații în regiune pentru a face față atacurilor cibernetice

spot_img

Ministrul afacerilor externe a arătat că Summitul Regional de Securitate Cibernetică va pune bazele unei cooperări în direcția creșterii eforturilor pentru consolidarea capacităților în domeniul cibernetic

Aurescu Bogdan

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, s-a pronunțat, luni, pentru întărirea cooperării și a schimbului de informații între statele din regiune, astfel încât întreaga zonă să facă față atacurilor cibernetice care “ar putea conduce la conflicte politico-militare”.

Misiunea de comerț a Statelor Unite în domeniul securității cibernetice din această perioadă, precum și summitul regional de mâine vin într-un context potrivit pentru țara noastră și pentru regiune. România are acum ocazia să folosească această oportunitate deosebită pentru a acționa ca element de legătură între Statele Unite și țările din regiune, ca facilitator pentru dezvoltarea de proiecte cu impact regional în domeniul securității cibernetice.

Bogdan Aurescu
ministru al afacerilor externe

Ministrul a arătat că summitul regional va pune bazele unei cooperări în regiune în direcția creșterii eforturilor pentru consolidarea capacităților în domeniul cibernetic.

Obiectivul final pentru România este să devină un lider regional în securitate cibernetică. Este necesar mai mult ca oricând să întărim cooperarea și schimbul de informații între statele din regiune pentru a face față atacurilor cibernetice care ar putea conduce la conflicte politico-militare.

Bogdan Aurescu
ministru al afacerilor externe

Bogdan Aurescu a explicat că în actualul context internațional, acum mai mult decât oricând, riscurile de securitate cibernetică sunt în creștere, iar România poate fi o țintă a atacurilor cibernetice statale sau extremist-teroriste motivate ideologic. Ministrul a prezentat și obiectivele pe care Bucureștiul le urmărește la summit.

Ne-am propus pentru acest summit două obiective și dimensiuni importante. Pe de-o parte, promovarea cooperării în regiune; pe de altă parte, schimbul de informații în domeniul securității cibernetice. Cooperarea va fi cu adevărat eficientă numai în măsura în care toți participanții vor fi dispuși să împărtășească informațiile pe care le au. În ce privește incidentele de securitate, schimbul de date între statele membre până acum se desfășoară doar pe baze informale sau în cadrul unor schimburi bilaterale reglementate, iar exercițiile din domeniul securității cibernetice sunt încă într-un stadiu embrionar.

Bogdan Aurescu
ministru al afacerilor externe

R.D.