7.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 11:22
No menu items!

Aurelia Nicolae, specialista DNA care a inventat prejudiciul uriaș din dosarul „ICA”, punea concluzii total opuse în privatizări similare făcute de ADS în 2003 (Luju.ro)

spot_img

Lumea Justiției continuă seria dezvăluirilor bombă, care demonstrează că dosarul în care s-au dictat condamnări la ani grei de închisoare pentru privatizarea Institutului de Chimie Alimentară a fost, de fapt, o făcătură cap coadă cu țintă precisă: încercarea de asasinare economică a trustului de presă Intact.

Documentele prezentate, luni, de jurnaliștii luju.ro demonstrează cum, în cazul altor privatizări din cele 40 făcute de Agenția Domeniilor Statului în anul 2003, pe situații absolut similare cu acelea din dosarul privatizării ICA, în care prețul de vânzare al acțiunilor a fost calculat prin metoda raportului de evaluare simplificat, procurorii DNA Nicolae Marin și Emilian Eva au dat soluția de neîncepere a urmăririi penale. Dosare în care aceeași specialistă DNA Aurelia Nicolae a atestat, însă, că metoda de calcul al prețului acțiunilor prin metoda raportului de evaluare simplificat a fost perfect legală

Este vorba despre documente de la alte două privatizări făcute în 2003 de Agenția Domeniilor Statului, respectiv cazul privatizării SC Agricola Dumbrăveni – Sibiu, și cazul privatizării Semtest SA Balotești. În ambele situații, prețul de calcul al acțiunilor a fost  efectuat conform metodei legale în vigoare pe atunci, cea a raportului de evaluare simplificat, adică aceeași metodă aplicată și în cazul Institutului de Chimie Alimentară, ca și în cazul restului de până la 40 de societăți privatizate în același an de ADS.

Ei bine, dacă în cazul privatizării SC Agricolă Dumbrăveni și SC Semtest SĂ Balotești, metodă raportului de evaluare simplifică a fost considerată legală, este clar din cele ce vom prezența în continuare că în cazul Institutului de Chimie Alimentară (unde inițial se dăduse neînceperea urmăririi penale) în dosarul „ICA” legalul a devenit ilegal. Din pix, scriu jurnaliștii luju.ro.

Mai multe detalii despre cât de bine a știut legea în alte dosare tandemul DNA procurorul Emilian Eva – specialista Aurelia Nicolae puteți citi pe luju.ro.

În ediții trecute, luju.ro a dezvăluit cum la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) în perioada 2019 – 2020 s-au făcut o serie de mărturii explozive de către o serie de directori din Ministerul Agriculturii, care au atestat că prejudiciul de 60 milioane euro inventat de DNA (de către tandemul format din procurorul Emilian Eva și specialista DNA Aurelia Nicolae) a fost livrat în 2008 de fostul ministru al agriculturii Dacian Cioloș, la comandă DNA, fără că în minister să fi existat un act intern care să ateste existența fabulosului prejudiciu. De asemenea, alte dezvăluiri făcute de Lumea Justiției se refereau la faptul că specialista DNA Aurelia Nicolae, și-a recunoscut, în iulie 2020, în fața procuorilor SIIJ, “eroarea de calcul”. De asemenea, o serie de documente publicate de luju.ro dezvăluiau cum specialista DNA a jonglat cu statistici oficiale pentru a califica “ilegală” metoda de evaluare prin raport simplificat.