9.3 C
București
duminică, 11 aprilie 2021 - 13:01

AUR reușește să schimbe Regulamentul Camerei Deputaților

Curtea Constituţională a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea grupului AUR privind hotărârea Camerei 15/2021 care modifică un alineat din regulamentul Camerei Deputaţilor.

Astfel, este neconstituţională sintagma „din actele comunicate de birourile electorale competente, constată încălcarea prevederilor legale referitoare la respectarea condiţiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales”.

CCR precizează, într-un comunicat, că a constatat că sintagma limitează atribuţia de validare sau invalidare a Comisiei de validare a Camerei.

„Curtea a constatat că respectiva sintagmă este neconstituţională deoarece limitează atribuţia de validare/invalidare a Comisiei de validare a Camerei Deputaţilor şi, implicit, a înseşi Camerei Deputaţilor, prin aceea că nu permite verificarea încălcării prevederilor legale referitoare la condiţiile de eligibilitate decât prin raportare la actele comunicate de birourile electorale competente, excluzând, astfel, orice alte acte sau fapte ulterioare momentului alegerilor parlamentare. Or, între momentul alegerii propriu-zise şi cel al validării mandatului pot interveni o serie de evenimente, care nu pot fi sustrase verificărilor  necesare şi prealabile validării. Decizia este definitivă şi general obligatorie”, mai transmite Curtea Constituțională.