12.4 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 23:21

Augustin Zegrean: Va fi un referendum inutil

spot_img

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, pentru stiripesurse.ro, că în situația validării referendumului convocat de președintele Klaus Iohannis, pentru a pune în aplicare voința poporului va fi necesară revizuirea Constituției. Zegrean arată că în ceea ce privește amnistia și grațierea faptelor de corupție există riscul ca limitele de revizuire a Constituției să împiedice introducerea acestei interdicții în legea fundamentală, ceea ce ar face ca referendumul să fie unul inutil și să aibă soarta celui din 2009, privitor la Parlament unicameral.

”Am citit cele dou întrebări. Obligatoriu, dacă va trece referendumul, pentru ambele este necesară o revizuire a Constituției. Nici nu încape în discuție o altă variantă.

O problemă foarte mare va fi și cu revizuirea, pentru că avem articolul 152 din Constituție, cu limitele revizuirii, care spune așa: ”nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.”. Aici va fi o mare discuție, pentru că trebuie văzut dacă în aceste condiții se poate merge la revizuire.

Să prezumăm că va trece acest referendum, iar românii vor spune că nu sunt de acord cu amnistia și grațierea faptelor de corupție. Bun, dar președintele are dreptul constituțional de a grația persoane. Se pleacă de la premisa că actualul președinte nu va grația un condamnat pentru corupție, dar pe viitor vom avea și alți președinți. Cum vom face atunci?

A doua întrebare este și mai complicată. Dacă trece referendumul, noi nu avem nicăieri în lege trecut ce alte instituții pot ataca OUG la CCR. Va trebui să scrie asta în clar și trebuie modificată și Legea de organizare a CCR, pentru că se schimbă procedura.

Discuția va fi și este extrem de complicată și există riscul ca acest referendum să fie făcut doar pentru a vedea care este părerea românilor și să aibă soarta celui din urmă cu 10 ani, care nu a fost niciodată pus în aplicare.”, a declarat Augustin Zegrean, pentru stiripesurse.ro.

Valeriu Motoc