10.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 12:28

Augustin Lazăr se leapădă de Kovesi: Decizia CCR este obligatorie

spot_img

Augustin Lazăr nu sare, de data asta, ăn apărarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și spune că decizia Curții Constituționale este obligatorie.

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a declarat, joi, că decizia CCR cu privire la revocarea Codruţei Kovesi va deveni general obligatorie în momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial.

Întrebat dacă preşedintele României ar trebui să respecte decizia CCR, Augustin Lazăr a spus: „Este foarte clar că, din momentul în care decizia motivată va fi publicată în Monitorul Oficial, decizia decine general valabilă”.

De asemenea, procurorul general a precizat că nu comentează ce spun politicienii cu privire la o eventuală demisie a Codruţei Kovesi.

„Aşteptăm să vedem considerentele acestei decizii pentru a vedea şi pentru a înlătura eventuala îngrijorare pe care colegii noştri o resimt”, a răspuns Augustin Lazăr la întrebarea dacă această decizie va afecta independenţa justiţiei, așa cum au clamat procurorii DNA.

Declarația lui Augustin Lazăr se înscrie în aceeași notă transmisă atât de Ambasada SUA la București, cât și de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Curtea Constituţională a arătat, miercuri, în comunicatul oficial privind decizia de existenţă a conflictului instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

Curtea Constituţională a României a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

„Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, prim-ministrului Guvernului României şi Ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.

Andrei Tudor