13.3 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 8:49

Augustin Lazăr – aviz pozitiv al CSM pentru funcția de procuror general

spot_img

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, joi, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului justiției, Raluca Prună, de numire a lui Augustin Lazăr în funcția de procuror general al României.

“Proiectul managerial are propunerea de a reforma Ministerul Public şi de a-l ridica la standarde europene, din punct de vedere al managementului şi al mentaţităţii. Proiectul e bazat pe o cunoaştere aprofundată a Ministerului Public, care vine nu doar din experienţă, ci şi din activitatea de cercetător pe care am avut-o fiind şi cadru didactic”, a spus Augustin Lazăr în cadrul interviului pe care l-a susţinut la CSM.

Lazăr a suţinut în faţa procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii că intenţionează înfiinţarea unui serviciu de integritate, care ar avea rolul verificării integrităţii magistraţilor procurori. De asemenea, a precizat că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar trebui restructurat, prin desființarea Parchetele mici, pentru ca procurorii să nu mai fie sub influenţa persoanelor puternice pe plan local.

Viitorul procuror general al României a vorbit, în interviul susținut în fața procurorilor din CSM, și despre dosarele Revoluției și Mineriadei. El a precizat că acestea trebuie soluționate și că Ministerul Public are resursele necesare pentru a face acest lucru, adăugând că în aceste cause nu s-a făcut o anchetă efectivă.

“Din păcate, avem niște condamnări la CEDO, noi trebuie să observăm că în anumite dosare nu s-a făcut o anchetă efectivă sau a fost făcută la un nivel de operativitate foarte scăzut, dar în tot cazul, ancheta efectivă nu există, nu s-au identificat persoanele responsabile și există și alte probleme care au generat aceste condamnări. Secția Parchetelor Militare are resurse umane foarte bune, care trebuie bine organizate și eficientizate. Ei vor putea să soluționeze aceste dosare”, a declarat Lazăr.

El a precizat că există în cercetare și “un dosar privind o mineriadă, care așteaptă soluționarea temeinică și legală și ea va fi”.

“Orice dosar trebuie soluționat potrivit legii. Altfel, se creează impresia că nu există voință de a se soluționa. Și în cadrul Ministerul Public nu există dosar să nu se poată soluționa. Colegii noștri sunt profesioniști și sunt în măsură să soluționeze aceste dosare”, a mai declarat Lazăr.

R.D.