16.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 18:38

Augustin Lazăr anunță că cedează premiul de la GDS victimei sale, Iulius Filip. GDS anulează acordarea de decernare a premiului

spot_img

Procurorul general Augustin Lazăr anunță că transmite premiul acordat de Grupul pentru Dialog Social, constând într-o distincție pentru ‘merite deosebite în lupta anticorupţie’, foștilor deținuți politic din România, printre care și Iulius Filip, cel a cărui eliberare a refuzat-o din postura de președinte al comisiei de eliberare de la penitenciarul Aiud, funcție deținută înainte de 1989.

„Doresc să mulțumesc Grupului pentru Dialog Social pentru acordarea premiului GDS pe anul 2018. Sunt deosebit de onorat pentru primirea acestei distincții, pe care o consider o recunoaștere a eforturilor și rezultatelor Ministerului Public în lupta anticorupție, în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în consolidarea statului de drept.

În acest context, am luat decizia de a transmite premiul GDS celor care – cu prețul vieții sau al unor suferințe inimaginabile – au făcut posibil ca astăzi noi să ne putem exprima liber, să trăim într-o societate democratică, să revenim acolo unde ne este locul, în Europa.

Transmit acest premiu domnului Iulius Filip și tuturor dizidenților din cadrul Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România, o dată cu asigurările mele că astăzi Ministerul Public este o instituție care activează la cele mai înalte standarde profesionale.

Folosesc acest prilej pentru a exprima încă o dată regretul pentru dramele și suferințele trăite de luptătorii anticomuniști, prin al căror curaj și sacrificiu a fost scrisă cea mai demnă pagină din istoria contemporană a României”, transmite Augustin Lazăr printr-un comunicat de presă.

În același timp, GDS a anunțat că nu mai organizează, miercuri, evenimentul la care procurorul general trebuia să primească premiul.

Andrei Tudor