7.8 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 22:55

Au început să se vândă locurile în comisiile de votare. Prima arestare

spot_img

Șefa Partidului Verde Bihor a cerut șpagă de la un membru al Forței Civice

mihaela bodonea

Şefa organizaţiei Bihor a Partidului Verde, Mihaela Bodonea, a fost reţinută, duminică, de DNA, după ce a primit 6.500 de euro pentru a ceda unei alte formaţiuni politice 192 de locuri de membru în comisiile de supraveghere a unor secţii de votare.

Procurorii DNA Oradea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la 18 mai 2014, ora 2:30 până la 19 mai, ora 02:30, a Mihaelei Florentina Bodonea, pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite.

Potrivit ordonanţei de reţinere, în perioada aprilie – mai, în contextul alegerilor europarlamentare care vor avea loc în 25 mai 2014, Bodonea, „în calitate de preşedinte al filialei judeţene Bihor a unui partid politic (Partidul Verde – n.r.), folosindu-şi influenţa şi autoritatea conferite de calitatea deţinută în această formaţine, a pretins şi acceptat suma de 11.010 euro, de la un denunţător, reprezentant al partid politic, filiala Bihor”.

Surse judiciare au declarat că denunțătorul este membru al partidului Forța Civică. De altfel, șeful Forța Civică Bihor, Radu Pentie a declarat, pentru ebihoreanul.ro, că motivul depunerii denunțului este că „astfel de tranzacții se întâmplă de foarte mult timp, iar aceste practici trebuie oprite”

Această sumă de bani a fost solicitată în scopul distribuirii unui număr de 325 de locuri, (reprezentând 50% din numărul total al secţiilor de votare din judeţul Bihor), care i-au revenit partidului din care facea partea inculpata, în urma unor înţelegeri cu formaţiunea căreia i s-au cuvenit locurile în urma tragerii la sorti, de catre Biroul Electoral Judeţean Bihor, pentru membrii partidului din care făcea parte martorul denunţător. În prealabil, martorul denunţător a purtat mai multe discuţii pe această temă cu reprezentanţii unei alte formaţiuni politice, care i-au comunicat că toate locurile alocate lor în comisiile secţiilor de votare, fuseseră distribuite, în urma unei înţelegeri, partidului din care făcea parte inculpata Bodonea Mihaela. Astfel, în urma negocierilor purtate cu inculpata Bodonea Mihaela, s-a stabilit că formaţiunea politică din care făcea parte martorul denunţător va primi un număr de 50 de locuri, în schimbul sumei de 100 lei/loc, în comisiile secţiilor de votare

Referat DNA

Dat fiind interesul pentru toate cele 651 de locuri la care partidul Mihaelei Bodonea avea dreptul în comisiile secţiilor de votare, denunţătorul i-a oferit acesteia 150 de lei/loc, susţin anchetatorii.

Bodonea a acceptat oferta şi i-a comunicat denunţătorului că va face demersuri astfel încât partidului reprezentat de acesta să-i fie distribuite minimum 50% din locuri în comisiile secţiilor de votare, respectiv minimum 325 de locuri, mai arată DNA.

Listele privind compunerea comisiilor fiecărei secţii de votare urmau a fi depuse la Biroul Electoral Judeţean până duminică, 18 mai. “În data de 17 mai 2014, inculpata Bodonea Mihaela Florentina a primit efectiv, de la martorul denunţător suma de 6.500 Euro, în schimbul a 192 de locuri de membru în comisiile de supraveghere a unor secţii de votare de pe raza judeţului Bihor.De asemenea, cu aceeaşi ocazie, inculpata Bodonea Mihaela Florentina a promis că, în perioada imediat următoare, va mai atribui, în schimbul sumei de 150 lei/loc, încă cel puţin 100 de locuri de membri în comisiile de supraveghere a secţiilor de votare, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, mai precizează procurorii anticorupţie.

Mihaela Bodonea a fost prezentată Tribunalului Bihor, cu propunerea de arestare preventivă.

Andrei Tudor