26.4 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 20:28
No menu items!

Au început dezertările în ISIS: „organizație violentă și coruptă”

spot_img

Tot mai mulți membri ai Statului Islamic (SI) părăsesc organizaţia extremistă sunnită din cauză că o consideră prea violentă sau coruptă sau pentru că a luptat prea mult împotriva musulmanilor şiiţi, potrivit unui studiu în rândul dezertorilor, relatează AP în pagina electronică, citată de Mediafax.

Studiul, publicat luni de un centru de cercetare cu sediul la Londra, are la bază declarţii publice a 58 de persoane care au părăsit SI începând de anul trecut.

Directorul Centrului pentru Studiul Radicalizării şi Violenţei Politice Peter Neumann, autorul raportului, a declarat pentru Associated Press că aceste concluzii contrazic imaginea unităţii şi hotărârii pe care încearcă să o prezinte SI.

Potrivit lui Neumann, dezertorii intervievaţi constituie doar o „mică fracţiune” din numărul tot mai mare care s-a întors împotriva SI.

În cazul în care se vor bucura de o largă popularizare, plângerile dezertorilor ar putea să descurajeze viitori recruţi să se alătură grupării militante, care a cucerit porţiuni vaste din teritoriile Siriei şi Irakului şi care s-a făcut cunoscută prin crime în masă, decapitări şi răpiri.

Ancheta a constatat că dezertorii vorbesc despre aceleaşi lucruri, inclusiv despre dezamăgirea că viaţa în zonele controlate de SI este extrem de dificilă şi că gruparea sunnită comite atrocităţi asupra altor musulmani sunniţi.

De asemenea, în pofida faptului că organizaţia a proclamat un „califat”, adică un stat guvernat în conformitate ci legea islamică (shari), unii dezertori au acuzat-o de corupţie şi de faptul este ne-islamică.

Alţi dezertori acuză Statul Islamic că este mai interesat să lupte împotriva altor sunniţi decât împotriva Guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Alţi foşti membri SI s-au plâns că au fost discriminaţi rasial sau că experienţa în cadrul organizaţiei nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor în privinţa acţiunilor şi eroismului. Unii s-au plâns că nu au primit maşinile şi bunurile de lux care le-au fost promise sau că, în pofida faptului că erau luptători străini, au fost exploataţi pe post de carne de tun

Pe de altă parte, zeci de dezertori au reuşit să scape via Turcia, iar alţii au fost prinşi şi executaţi, potrivit Centrului Internaţional pentru Studiul Radicalizării (ICSR) de la King’s College, citat de BBC.

„Mi-am deschis haina şi am spus «Am o centură de explozivi, dar nu vreau să mă detonez»”, a declarat Usaid Barho, un adolescent sirian, citat în raport.

„Orice le contrazice credinţele este interzis. Oricine urmează ceea ce resping ei este un apostat şi trebuie ucis”, a declarat un dezertor care şi-a păstrat anonimatul.

„Restricţiile cu privire la plecare te fac să te simţi cam cam ca la închisoare”, a declarat Abu Ibrahim, un „occidental”.

Doi luptători au spus că au dezertat după ce au aflat că urmau să fie atacatori sinucigaşi. Un dezertor, care a cerut protecţia anonimatului, a declarat anul trecut pentru BBC că „brutalitatea SI îngrozeşte pe oricine”.

Statele Unite luptă deja împotriva propagandei de război a grupării. Între instrumentele la care recurge se află un cont pe Twitter al Departamentului de Stat, intitulat „Gândeşte-te mai bine şi întoarce spatele”, pe care sunt postat mesaje anti-SI.

Însă ICSR îndeamnă guvernele să facă mai mult pentru a încuraja foşti militanţi SI să vorbească şi inclusiv să îndepărteze obstacole de ordin juridic precum anchetarea pentru terorism.

Autorii raportului recunosc că mulţi dintre dezertori ar fi putut să comită crime şi că s-ar putea gândi „să spună orice pentru a scăpa de procese sau mai rău”.

Dar ei subliniază că relatările compilate de ICSR sunt „puternice şi coerente” cu alte relatări care pot fi considerate valabile.

Cele mai vechi cazuri compilate în raport datează din ianuarie 2014, iar cele mai recente din august. Per ansamblu, două treimi dintre dezertări au avut loc în primele opt luni ale lui 2015, iar o treime numai în vară.

Emanuel Stan