25.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 18:52
No menu items!

Au falsificat expertize pentru a scăpa de pușcărie traficanți de locomotive de tezaur

spot_img

Şerban Lacriţeanu Georgescu şi Răsvan Ciucă sunt acuzați de mărturie mincinoasă şi fals intelectual

catuse

Doi experţi tehnici – suspectaţi că au falsificat rapoarte de expertiză judiciară pentru a scăpa de închisoare inculpaţi în dosare care vizau trafic cu locomotive cu abur din tezaurul României  – au fost reţinuţi pentru mărturie mincinoasă şi fals intelectual.

Oficialii Parchetului Judecătoriei Deva au transmis, miercuri seara, într-un comunicat de presă, că procurorii au coordonat, cu o zi în urmă, trei percheziţii în Bucureşti şi Slobozia, la locuinţele a două persoane, Şerban Lacriţeanu Georgescu şi Răsvan Ciucă, suspectate într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru mărturie mincinoasă şi fals intelectual.

În urma percheziţiilor au fost ridicate aproximativ 450 de plăci de identificare ale unor locomotive şi vagoane de epocă, susceptibile că fac parte din patrimoniul cultural naţional, unele dintre acestea fiind sustrase de pe locomotive cu abur clasate în Tezaurul României, precum şi documente din arhiva Ministerului Transporturilor.

Cele două persoane sunt suspectate că în timpul procesului, la recurs, au făcut noi expertize judiciare cu privire la bunurile care au făcut obiectul unui dosar de trafic cu bunuri de importanţă tehnică, respectiv şase locomotive cu abur şi un locomobil.

În calitate de experţi, cei doi suspecţi au întocmit rapoartele de expertiză atestând fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, astfel că decizia asupra nevinovăţiei inculpaţilor s-a luat, în principal, avînd la bază concluziile acestor expertize.

Cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii a propus retragerea atestatului de expert în cazul acestora.

R.D.