12.8 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 13:29

Atenție șoferi! Anvelopele “All season” NU sunt pentru iarnă. Amenzile sunt uriașe

spot_img

RAR avertizează că anvelopele ‘all season’ nu sunt anvelope de iarnă. Până la 1 noiembrie, când toți șoferii sunt obligați să își echipeze autoturismele corespunzător pentru sezonul rece, aceștia trebuie să știe că anvelopele bune sunt cele care au inscripţionate pe ele literele „M”, de la „mud” (nămol) şi „S”, de la „snow”(zăpadă), potrivit InfoCons.

Organizaţia de protecţie a consumatorilor subliniază că UE a introdus o nouă metodă de etichetare a anvelopelor, cu scopul îndrumării consumatorilor către alegerea unor anvelope de iarnă mai calitative din punct de vedere al siguranţei şi, în acelaşi timp, mai prietenoase cu mediul.

Noua etichetă UE aduce în atenţia consumatorilor:

  • aderenţa anvelopei pe carosabilul ud (aceasta se măsoară pe o scală de la A la E şi oferă informaţii cu privire la gradul mare sau mic la care maşina se va opri pe drumuri ude, în cazul frânării bruşte;
  • zgomotul la rulare (reducerea zgomotului la rulare contribuie la reducerea impactului condusului asupra mediului);
  • impactul asupra consumului de combustibil (alegerea unor anvelope potrivite înseamnă parcurgerea unui număr mai mare de kilometri şi reducerea emisiilor de CO2)

Amenzile pentru şoferii care nu respectă legislaţia în vigoare sunt cuprinse între 9 şi 20 de puncte de amendă, adică între 1.305 şi 2.900 de lei. De asemenea, este posibilă ridicarea certificatul de înmatriculare a maşinii, potrivit comunicatului InfoCons.

Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie, dar sunt obligatorii chiar şi în octombrie (sau în orice altă lună a anului) în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

                                                                                                 C.D.