23.9 C
București
marți, 26 septembrie 2023 - 11:35
No menu items!

VIDEO. Atentatul de la Istanbul: Principala suspectă a fost arestată. PKK, responsabilă de atac

spot_img

Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a anunţat, luni, arestarea unei persoane responsabilă pentru atentatul soldat cu cel puţin şase persoane, de duminică, de pe bulevardul Istiklal din Istanbul, şi a acuzat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), relatează AFP.

“A fost arestată persoana care a pus bomba. Concluzia noastră este că responsabilă de atac este organizaţia teroristă PKK”, a spus Soylu, scrie news.ro.

Atentatul, care nu a fost revendicat, s-a soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi. Jumătate dintre răniţi au fost spitalizaţi.

Atacul a avut loc duminică, pe un bulevard pietonal aglomerat din Istanbul.

Autorităţile din Turcia consideră că atacul ar fi avut trei autori: o femeie şi doi bărbaţi. Înaintea exploziei, o femeie a fost văzută cum a stat aproape o oră pe o bancă de pe bulevardul Istiklal, iar tragedia a avut loc la doar câteva minute după ce aceasta s-a ridicat.

Potrivit unor surse, suspecta ar fi o avocată din Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Aceasta ar fi acţionat împotriva unui client aflat în acele momente într-o secţie de poliţie din zonă. Se vehiculează, de asemenea, că ceilalţi doi suspecţi ar fi născuţi după anul 2000. Momentan, aceste informaţii nu au fost confirmate.

Ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag, a vorbit despre geanta lăsată pe o bancă. “O femeie a stat pe o bancă timp de 40-45 de minute şi, după un timp, a avut loc explozia. Toate datele despre această femeie sunt analizate. Fie geanta avea un cronometru, fie bomba a fost activată de la distanţă”, a adăugat el.

PKK, considerat organizaţie teroristă de către Ankara, dar şi de către aliaţii occidentali, este în luptă armată contra guvernului turc încă de la jumătatea anilor 80. În trecut a fost responsabiil pentru atentate sângeroase pe teritoriul Turciei.

                                                                                                                   Adina Silav