10.8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 1:43

Atentatele din Paris, coordonate în timp real din Belgia

spot_img

Autorii atacurilor de la 13 noiembrie de la Paris s-au coordonat în timp real prin telefon, atât între ei cât și cu interlocutori neidentificați din Belgia.

Potrivit AFP, care citează surse apropiate anchetei, coordonarea a fost în parte dezvăluită de procurorul din Paris François Molins, după atentatele de la Bataclan, din cafenele și restaurante din apropierea Stade de France.

Din discuțiile telefonice prezentate acum de presă, reiese că jihadiștii prezenți în jurul Stade de France și cei care trăgeau cu arme automate în mulțime, în restaurantele și cafenelele din centrul capitalei, comunicau în timp real în privința acțiunilor lor. În plus, utilizând două telefoane diferite, una sau mai multe persoane rămase în Belgia au schimbat mesaje cu cele trei comandouri.

La ora 20.01 GMT, pe 13 noiembrie, un bărbat despre care anchetatorii cred că este Bilal Hadfi, un francez care s-a născut și a trăit mereu în Belgia, este filmat vorbind la telefon în apropiere de Stade de France, însoțit de două persoane, fără îndoială cei doi kamikaze ale căror cadavre aveau asupra lor pașapoarte siriene false. Un număr de telefon care care ar putea fi cel al lui Bilal Hadfi a fost în contact regulat cu un telefon utilizat de comandoul care a atacat câteva terase din care făcea parte belgianul Abdelhamid Abaaoud. Bilal Hadfi a avut și contacte cu un telefon din Belgia.

Cei trei atacatori kamikaze de la Stade de France, despre care martorii afirmă că cel puțin unul dintre ei a încercat să intre pe stadionul unde se juca meciul Franța-Germania, s-au aruncat în aer la orele 20.17, 20.20 și respectiv 20.53 GMT. Între timp, la 20.42 GMT, unul dintre asasinii de la Bataclan a trimis un mesaj către un alt telefon localizat în Belgia atât în timpul atentatelor, cât și în ajun. ‘Am plecat, începem’, este mesajul trimis de pe telefonul găsit într-o pubelă din apropiere de Bataclan și care conținea planurile sălii de spectacole. În același timp, s-a stabilit că un număr de telefon din Belgia este în contact în această perioadă cu un telefon care este posibil să fi fost utilizat de Abdelhamid Abaaoud sau de un alt membru al comandoului său.

Anchetatorii încearcă acum să îi găsească pe interlocutorii din Belgia.

Nouă dintre autorii atacurilor sunt morți, șase dintre ei fiind identificați. Pe lângă Salah Abdeslam, mai este căutat și Mohamed Abrini, un bruxellez care l-a însoțit pe primul în Franța în preziua atentatelor. Un membru al anturajului lor, Ahmed Dahmani, a fost arestat în noiembrie în Turcia, iar doi bărbați, a căror identitate nu a fost dezvăluită, sunt deținuți în Austria.