18.4 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 18:53

Atentate teroriste dejucate în Turcia, în timpul vizitei lui Klaus Iohannis

spot_img

Trei persoane presupuse a avea legătură cu Statul Islamic au fost arestate, marți, în Turcia, unde se află în vizită președintele Klaus Iohannis. Teroriștii planificau mai multe atacuri asupra misiunilor diplomatice ale Germaniei.

Cei trei bărbați – un turc, un irakian și un sirian – au fost arestați la Istanbul, de Poliție, în baza unor informații furnizate de serviciile secrete din Turcia și Germania. Suspecții, prezentați drept membri ai unei celule SI, sunt acuzați de complot.

Joia trecută, Germania a închis ambasada din Ankara, consulatul de la Istanbul și școlile germane din ambele orașe, ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier vorbind despre indicii despre atacuri planificate. Autoritățile turcești au criticat închiderea reprezentanțelor diplomatice, declarând că erau nejustificate. Două zile mai târziu, un turc pretins a fi membru SI s-a aruncat în aer pe o stradă comercială aglomerată din Istanbul, omorând trei israelieni și un iranian și rănind zeci de persoane.

Arestările de marți de la Istanbul vin ca urmare a operațiunilor Poliției de capturare a trei turci presupuși membri ai unei celule SI, bănuți că pregăteau atacuri în locuri publice aglomerate. Alți 10 teroriști, presupuși membri SI, au fost capturați, marți, la granița Turciei cu Siria, unul dintre ei purtând o vestă explozivă, au spus oficialii de la Ankara.

Statul Islamic a fost acuzat de patru din cele șase atentate care au zguduit Turcia în ultimele opt luni, inclusiv masacrul de la un miting de pace ținut în capitala Ankara, în octombrie, când au murit 103 persoane.

Emanuel Stan