15.2 C
București
vineri, 30 septembrie 2022 - 10:16
No menu items!

Atentat terorist la New York, opt morți. Atacatorul, un uzbek, în numele ISIS

spot_img

Șoferul unei camionete a lovit bicicliști și trecători marți în Manhattan, omorând opt persoane, dintre care șase străini, și rănind alte 11, în primul atentat comis la New York după 2001, potrivit agențiilor de presă internaționale. Printre cele opt persoane decedate se află cinci argentinieni și un belgian.

Șoferul camionetei, un uzbek sosit în SUA în 2010, a strigat ‘Allahu Ahbar!’ în momentul ieșirii din vehiculul său.
Dacă pista jihadistă se va confirma, atunci ar fi prima dată când Donald Trump se confruntă cu un atentat de acest tip și de o asemenea gravitate după preluarea mandatului de președinte al SUA, în ianuarie acest an.

”Este o zi extrem de dificilă pentru New York”, a declarat primarul Bill de Blasio sosit la locul atacului, în sud-vestul Manhattan-ului, nu departe de memorialul ridicat în memoria victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Printre cele 11 persoane rănite, care sunt în stare ‘gravă’ dar nu critică, se află și trei cetățeni belgieni, a indicat MAE belgian.
Cei cinci argentinieni decedați în atac erau originari din orașul Rosario și ‘formau un grup de prieteni care sărbătoreau 30 de ani de la absolvirea studiilor la Institutul Politehnic din acest oraș”, a precizat diplomația de la Buenos Aires. Un alt argentinian din acest grup a fost rănit în atentat.

Suspectul este Sayfullo Habibullaevic Saipov, un uzbek care locuia în New Jersey, de unde fusese închiriată camioneta folosită în atac. El avea un permis de ședere permanent, și lucra ca șofer pentru Uber, conform publicației The New York Times. Atacatorul a fost lovit de gloanțe în abdomen și că a fost spitalizat.

Saipov a trecut testele pe care Uber le efectuează în mod obișnuit pentru a afla dacă șoferii săi au antecedente.

Potrivit CNN, uzbekul ar fi lăsat un bilet în furgonetă în care jura credință Statului Islamic (ISIS), deși gruparea teroristă nu a revendicat atentatul, iar autoritățile americane nu au menționat existența vreunei legături între SI și uzbec.