24.2 C
București
marți, 3 august 2021 - 9:32

ATENTAT TERORIST LA ISTANBUL. Cel puțin 36 de morți și 147 de răniți. Zeci de români au cerut sprijin consular

spot_img

Consulatul General al României la Istanbul asigură asistența consulară pentru aproximativ 40 de cetățeni români, care au solicitat sprijin după atentatul de la aeroportul Ataturk, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropiere, au transmis, miercuri, oficialii Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit MAE, pe tot parcursul nopții de marți spre miercuri, echipele consulare s-au deplasat la spitalele din localitate pentru a verifica dacă printre victime se află și cetățeni români.

“Cetățenii români aflați în atenția Consulatului nu sunt răniți, cu excepția unei persoane care a precizat că prezintă echimoze la nivelul membrelor inferioare, survenite în urma aglomerației provocate de panică. Viața persoanei nu este pusă în pericol, fiind evacuată și cazată la hotel la puțin timp după producerea exploziilor. (…)Familiile din România a peste 20 de cetățeni români aflați în aeroport în momentul deflagrațiilor au fost contactate de Consulatul General al României la Istanbul”, precizează MAE.

Sunt continuate demersurile pe lângă autoritățile turce pentru a verifica existența vreunui cetățean român decedat sau rănit, fiind menținută legătura cu românii cazați la Istanbul sau aflați în zona liberă a aeroportului.

“Se depun eforturi pentru identificarea unor soluții cât mai rapide pentru repatrierea cetățenilor români ale căror zboruri au fost anulate. Situația este monitorizată permanent de către Centrala Ministerului Afacerilor Externe, o echipă consulară din cadrul MAE fiind pregătită, în caz de necesitate, să se deplaseze la Istanbul pentru extinderea demersurilor de acordare a asistenței consulare cetățenilor români”, se arată în comunicatul ministerului.

Cetățenii români precum și rudele acestora au la dispoziție contactele telefonice ale Consulatului General la Istanbul +90 2123583541, +90 2123580516, +90 2123583537, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center 24/24, precum și telefonul mobil de urgență al oficiului consular român de la Istanbul + 90 5335420695. În noaptea de marți spre miercuri, Call Center-ul MAE a preluat 10 apeluri telefonice din partea cetățenilor aflați în aeroportul din Istanbul, asigurându-le asistența necesară.

Trei atentatori sinucigași au deschis focul, marți seara, înainte să se arunce în aer în zona terminalului „Sosiri” al Aeroportului Internaţional Ataturk din Istanbul.

Potrivit Reuters, care citează Ministrul Justiției, cel puțin 36 de persoane și-au pierdut viața în urma atacului. În ceea ce privește numărul răniților, cel mai recent bilanţ indică 147 de victime.

R.D.

foto: EPA/Agerpres