10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 3:33

Atentat terorist de Ziua Națională a României încercat de un maghiar

spot_img

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au reușit dejucarea unui atentat terorist pe teritoriul României chiar de Ziua Națională.

Autorul atentatului este un membru marcant al organizației extremiste maghiare HVIM – „Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate”. Acesta a încercat să amplaseze un dispozitiiv exploziv chiar în timpul manifestației de 1 Decembrie, ce avea loc la Târgu Secuiesc. Beke Istvan Attila, cetățean româno-maghiar a fost reținut pentru tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materialelor explozive.

Potrivit DIICOT, „există suspiciunea rezonabilă că, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă Mișcarea Tinerilor celor 64 de Comitate – HVIM din Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului Ținut Secuiesc, ca etapă a procesului ce vizează refacerea „Ungariei Mari, inculpatul, membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”.

Beke Istvan Attila

Procurorii precizează că materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, „acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii”.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IPJ Covasna şi Jandarmeriei Braşov.

Andrei Tudor