28.5 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 14:26
No menu items!

ATENTAT în China: Explozii puternice într-o piaţă din Urumqi. Zeci de persoane ucise

spot_img

Bilanțul provizoriu indică 31 de morți și peste 90 de răniți

 explozie

O explozie puternică a avut loc joi dimineaţa într-o piaţă în aer liber din Urumqi, capitala regiunii musulmane Xinjiang, situată în vestul Chinei, a anunţat agenţia oficială China Nouă, relatează AFP.

Treizeci și unu de persoane și-au pierdut viața și peste 90 au fost rănite în atentatul comis joi dimineață într-o piață în aer liber din Urumqi, conform agenției Xinhua.

În jurul orei locale 7.50, două „vehicule de teren” au intrat în mulţimea din această piaţă în aer liber, situată în centrul oraşului, în apropiere de Parcul Poporului, a relalat presa de stat, citând martori ai acestui atac. Din interiorul mașinilor au fost aruncate bombe artizanale, una dintre acestea sărind în aer, a informat Xinhua, citând martori oculari.

Dispozitivele explozive au fost lansate de către atacatori din vehiculele lor, dintre care unul a explodat, adaugă China Nouă. Un martor a declarat că a auzit „vreo 12 explozii”, potrivit agenţiei.

Ora matinală la care s-a produs atentatul este unul dintre momentele zilei când pieţele chineze de cartofi şi cărnuri sunt foarte aglomerate.

Imagini de la faţa locului, postate în reţeaua de socializare Weibo, echivalentul chinez al Twitterului, prezintă flăcări într-o stradă cu trei benzi de circulație şi un nor de fum deasupra pieţei, în spatele unei baricade a poliţiei.

„Au avut loc mai multe explozii puternice dimineaţa în piaţă, în faţa Palatului Culturii din Urumqi”, a menționat autorul unui mesaj postat pe Weibo, adăugând că a văzut scena atacului de la o distanţă de 100 de metri.

„Am văzut flăcări şi nori groşi de fum negru, vehicule şi tarabe au căzut pradă focului, în timp ce vânzătorii fugeau în toate direcţiile, abandonându-şi mărfurile”, a povestit el.

„Toţi răniţii” au fost evacuţi şi transportaţi la spitale, a precizat la rândul său Tianshan, un portal de informaţii al Guvernului regional din Xinjiang.

Atentatul intervine a doua zi după anunţul privind condamnarea la Xinjiang a 39 de persoane, acuzate că au difuzat „înregistrări video teroriste”, la pedepse grave, săptămâna aceasta.

De peste un an, Xinjiang este scena recrudescenței violențelor dintre populația musulmană turcofonă de origine uigură, majoritară, și etnicii chinezi, mutați cu milioanele în ultimele decenii, comentează AFP.

C.A.