9 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 13:02
No menu items!

Atentat cu bombă la Iași. Un bărbat a detonat un dispozitiv exploziv la Facultatea de Telecomunicaţii UPDATE

spot_img

  • UPDATE

 Anchetatorii atentatului de la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi susţin că, dacă proiectilul folosit de atacator ar fi explodat, amfiteatrul ar fi fost distrus în totalitate şi s-ar fi produs victime. Atacatorul, Oliver Stan, nu a reuşit să detoneze materialul exploziv pe care îl avea asupra sa deoarece nu i-a funcţionat dispozitivul improvizat.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul a activat declanşatorul, însă capsa proiectilului era deja utilizată, astfel că explozia a fost una de mică intensitate. Surse din rândul anchetatorilor mai spun că, în cazul în care proiectilul ar fi explodat, amfiteatrul ar fi fost distrus în totalitate şi s-ar fi produs victime.

Presa locală a arătat că bărbatul avea un proiectil din timpul celui de-al doilea război mondial, de dimenisunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, bărbatul ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.

  • UPDATE

Oliver Stan (foto), în vârstă de 39 de ani, care luni dimineaţă a detonat un dispozitiv exploziv într-o sală a Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” are schizofrenie paranoidă şi a fost internat de nouă ori la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, ultima dată în perioada martie-aprilie.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a declarat luni că bărbatul a fost internat de nouă ori în această unitate medicală, între anii 2006 şi 2013.

“Acest bărbat a fost internat de nouă ori la noi, între 2006 şi 2013, fiind diagnosticat cu schizofrenie paranoidă. Este una dintre cele mai grave boli psihice. Se poate ajunge la sinucidere sau crimă, în condiţiile în care pacientul întrerupe tratamentul. Există riscuri majore în acest caz. Doar el decide dacă ia sau nu medicaţia”, a afirmat Lucian Burlea.

Ultima dată, bărbatul a fost internat în acest spital în perioada 14 martie – 1 aprilie.

Bărbatul se numeşte Oliver Stan. El a scris pe contul său de pe o reţea de socializare că a studiat la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnică “Gheorghe Asachi”, după ce a absolvit Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” şi că lucrează la “God”.

  • UPDATE

Atacatorul de la Iași a fost mobilizat de studenți. Unul dintre studenţii care au intervenit şi l-au imobilizat pe bărbatul ce a detonat material exploziv într-o sală a Facultăţii de Electronică Iaşi spune că în momentul în care a intrat în sală atacatorul a început să ţipe că detonează bomba, apoi i-a explodat un declanşator pe care îl avea în mână.

“Bărbatul a venit, a ţipat la noi şi a spus că detonează bomba. S-a creat panică. Avea un declanşator în mână, care a explodat şi l-a lovit. Am sărit atunci repede pe el, m-am umplut de sânge. Nu mă consider un erou. Dacă eram un erou, nu exploda bomba. Am fost evacuaţi, iar în amfiteatru a mai rămas o geantă, însă acolo cred că era o baterie pe care o folosea pentru alimentare. Nu ştim cine este atacatorul, nu a avut vreo revendicare referitoare la universitate. A spus că dacă nu vine Poliţia detonează bomba”, a declarat Marian Prescură, studentul care a intervenit pentru imobilizarea bărbatului ce a detonat bomba.

  • UPDATE

Premierul Victor Ponta a spus, luni, la începutul şedinţei Biroului Permanent Național (BPN) al PSD, la care a avut şi presa acces, referindu-se la incidentul de la Iaşi, că important este că nu s-a întâmplat nimic cu adevărat grav.

“La Iaşi, după cum probabil aţi aflat, de dimineaţă a apărut un incident. Din fericire, nu s-a întâmplat nimic foarte rău. Asemenea incidente probabil că sunt greu de evitat, dar important e că nu s-a întâmplat nimic cu adevărat grav”, a spus Ponta.

  • UPDATE

Bărbatul care a detonat luni un dispozitiv exploziv la o universitate din Iaşi a ameninţat că a lăsat în clădire şi alte bagaje cu explozibil, iar în prezent Poliţia şi SRI fac cercetări la faţa locului, a spus ministrul delegat pentru Învăţământ superior Mihnea Costoiu.

Costoiu a precizat că bărbatul a ameninţat că a lăsat alte bagaje cu material exploziv în săli din clădirea veche a facultăţii, care are corp comun cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”.

Ministrul a spus că Poliţia şi SRI fac cercetări la faţa locului, pentru că nu se ştie dacă afirmaţiile acestuia despre alte bagaje cu exploziv sunt sau nu reale.

Costoiu a spus că bărbatul declara că are o problemă cu Poliţia, nu cu cei din facultate.

  • UPDATE

40 de studenți şi patru cadre didactice se aflau în sala de curs a Facultăţii de Telecomunicaţii din Iaşi în momentul în care un bărbat a detonat o bombă. Decanul facultăţii, Ion Bogdan, a declarat luni că a încercat să-l scoată pe bărbat pe hol, pentru a discuta, însă acesta cerea să vină Poliţia.

Bogdan, care se afla în sala în care a intrat bărbatul, a declarat că a discutat cu acesta şi a încercat să-l convingă să nu pună în practică ameninţările, spunându-i să îl ia pe el ostatic, însă bărbatul a spus că nu are ce să discute şi că vrea să vină Poliţia..

“Spunea că vrea să vină Poliţia, că are revendicări de discutat cu Poliţia, nu cu noi. I-am spus să ieşim pe hol şi discutăm, să mă ia pe mine ostatic şi mi-a spus <<nu faceţi voi ordine aici!>>”, a spus decanul.

Asistentul universitar Daniel Mătăsaru, care se afla în sala de curs în momentul în care bărbatul a intrat şi a detonat materialul exploziv, a spus că în sală erau 40 de studenţi din anul IV care susţineau licenţa, precum şi patru cadre didactice.

“Nu îl cunoştea nimeni. A spus că are o bombă, iar eu în acel moment am reuşit să ies din sală, motivând că trebuie să arunc un pahar cu cafea. Am lăsat uşa deschisă şi am reuşit să sun la 112. Cât eram pe hol s-a auzit o bubuitură, înţeleg că a detonat o capsă pirotehnică din tot ce avea. Avea în spate un rucsac mare, de munte, cu o încărăcătură foarte mare. Dacă nu aş fi reuşit să ies şi să sun la Poliţie probabil că ne-am fi trezit într-o situaţie de luare de ostatici. A fost şocant”, a afirmat Mătăsaru, care a precizat că “bărbatul era cablat şi se pregătea să detoneze materialele explozive”.

El a precizat că bărbatul, pe care nu îl cunoştea nimeni, a fost imobilizat de doi studenţi într-un moment de neatenţie.

O explozie a avut loc, luni dimineaţă, într-o sală de curs a Facultăţii de Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi”, în timpul examenului de licenţă, după ce un bărbat a intrat în sediu cu un dispozitiv exploziv, pe care le-a detonat, fără a exista victime.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Iaşi, Anca Vâjâiac, a declarat că un bărbat a intrat într-o sală de curs de la Facultatea de Telecomunicaţii, unde avea loc examenul de licenţă, având la el un rucsac în care se afla un dispozitiv exploziv improvizat.

Bărbatul a început să-i ameninţe pe cei din sala de curs, după care a detonat materialul exploziv. În urma exploziei nu a fost rănită nicio persoană.

Doi dintre studenţii aflaţi în sală au reuşit să îl imobilizeze pe bărbat şi au sunat la 112, iar la scurt timp bărbatul a fost reţinut şi dus la Poliţie, unde este audiat la ora transmiterii acestei ştiri. Potrivit sursei citate, în prezent se fac verificări pentru a se stabili identitatea bărbatului şi despre ce tip de exploziv este vorba.

Facultatea de Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” unde a avut loc incidentul funcţionează în clădirea Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, corpul de clădire respectiv fiind evacuat. La faţa locului se află poliţişti şi pirotehnişti.

C.I.