4.8 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 8:40

Atenţionare de cod galben de ninsori pentru vineri și sâmbătă. MAI activează Centrul Operaţional de Comandă

spot_img

Atenţionare de cod galben de ninsori pentru vineri și sâmbătă. MAI activează Centrul Operaţional de Comandă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi, două atenţionări meteorologice tip Cod galben de ninsori, intensificări ale vântului şi viscol, pentru vineri şi sâmbătă, valabile în mai multe judeţe. Astfel, Centrul Operaţional de Comandă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) va fi activat începând de vineri, a anunţat secretarul de stat Cătălin Chiper.

Prima atenţionare, care va intra în vigoare vineri, la ora 6.00, este valabilă pentru 20 de judeţe, până vineri seară, la ora 18.00. Avertizarea vizează, integral sau parţial, judeţele Suceava, Botoşani, Harghita, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Covasna, Vrancea, Braşov, Prahova, Buzău, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

Astfel, în zona Moldovei, parcursul zilei de vineri, va ninge în judeţele Suceava, Neamţ, Botoşani, Bacău, iar în judeţele Iaşi, Vaslui şi Vrancea vor fi precipitaţii mixte, favorizând depuneri de polei. În cea mai mare parte a zonei montane va ninge abundent, iar vântul va sufla tare, în special pe creste, viscolind şi spulberând zăpada.

În Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea va ploua, iar cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 20 l/mp. Vântul va avea intensificări locale, temporare, cu viteze mai mari în sud şi sud-est, unde rafalele vor depăşi 50 km/h.

Cea de-a doua atenţionare, emisă pentru intervalul vineri, ora 18.00 –  sâmbătă, ora 15.00, vizează, integral sau parţial, 30 de judeţe Moldova, Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi în nordul Olteniei şi al Munteniei.

Având în vedere aceste informări, Centrul Operaţional de Comandă de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) va fi activat începând de vineri. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat Cătălin Chiper, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii care a avut loc joi la sediul instituţiei.

Centrul Operaţional de Comandă va monitoriza situaţia operativă din judeţele unde vor fi înregistrate căderi masive de zăpadă şi viscol.

Secretarul de stat în MAI a atras atenţia prefecţilor asupra faptului că prioritatea zero în acest interval de timp o reprezintă protejarea vieţii oamenilor, astfel încât, închiderea drumurilor acolo unde situaţia o va impune, rămâne, în continuare, o opţiune pentru autorităţile locale.

O atenţie deosebită va fi acordată, în judeţele afectate, cazurilor medicale de urgenţă. În acest sens, s-a solicitat prefecţilor actualizarea situaţiei pacienţilor cu nevoi de dializă, a gravidelor şi a copiilor cu afecţiuni medicale, astfel încât, la nevoie, aceştia să poată fi scoşi din zona afectată şi transportaţi în unităţi spitaliceşti de profil.

Prezent la videoconferinţă, secretarul de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Anghel Andreescu, a solicitat autorităţilor locale exigenţă  maximă şi fermitate în aplicarea măsurilor ce vor fi dispuse de conducerea MAI pentru înlăturarea efectelor căderilor de zăpadă şi viscolului în judeţele afectate.
O.D.