12.7 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 18:05

Atanasiu: Opoziția are majoritate cu UNPR și UDMR la votul pentru Ungureanu

spot_img

Liderul PNL precizează că este nevoie de prezență masivă la vot

Plen_parlament_SZ

Liderul PNL Teodor Atanasiu a declarat că Opoziţia are majoritate în Parlament la votul pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, dacă sunt luate în calcul și voturile UNPR, UDMR şi ale minorităţilor naţionale. Cu toate acestea, Atanasiu precizează că este nevoie de prezenţa parlamentarilor din aceste partide.

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, duminică seară, la B1 TV, că, bazându-se pe declaraţiile de până în prezent ale grupurilor parlamentare, opoziţia are aproape 300 de voturi, în condiţiile în care pentru numirea lui Ungureanu la conducerea SIE este nevoie de voturile favorabile din partea a 278 de parlamentari.

Având în vedere cele exprimate de grupurile parlamentare, e clar că se întruneşte o majoritate. Avem spre 300 de voturi. Sunt necesare 278 de voturi. Pentru a obţine voturile, ar trebui însă ca aproape toţi parlamentarii să fie prezenţi. Am înţeles că se doreşte să nu existe cvorum. Din partea PSD se doreşte să nu existe cvorum

Teodor Atanasiu

Întrebat dacă PNL a negociat cu UNPR şi UDMR pentru votul la Ungureanu, Atansiu a spus că nu a fost nevoie de negocieri. „Încă de la anunţul de nominalizare a lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru conducerea SIE, atât UDMR, cât şi UNPR s-au exprimat imediat ca favorabili acestei propuneri, nu a fost nevoie de negocieri”, a afirmat prim-vicepreşedintele PNL.

Referitor la presupusa trădare a UNPR față de PSD, Atanasiu a spus că nu este adevărat. „Aici vorbim de ocuparea unui post de director la o instituţie care nu e subordonată Guvernului. Cei de la guvern voiau un om pe care să îl manevreze ei. Ei nu se împotrivesc pentru că e Ungureanu, ci pentru că nu e al lor”, a subliniat Atanasiu.

Liderul PNL a mai spus că votul în plen ar putea fi luni sau marţi, când este ultima zi a acestei sesiuni parlamentare.

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului sunt convocate luni pentru procedura de numire a lui Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis la conducerea SIE, şedinţa fiind programată pentru ora 13.30.

Birourile Permanente vor stabili procedura şi calendarul pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu, care, conform Constituţiei, presupune ca Ungureanu să fie audiat în comisia parlamentară de control al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi supus aprobării plenului Parlamentului.

Scorul în Parlament este destul de strâns, pentru numirea lui Ungureanu la SIE fiind nevoie de voturile favorabile din partea a 278 de parlamentari.

Parlamentarii PSD şi cei ai ALDE conduşi de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi de Daniel Constantin, care sunt în număr de 240 de deputaţi şi senatori, au anunţat că nu vor susţine numirea lui Ungureanu, în timp ce UNPR, PNL şi UDMR, care numără 256 parlamentari, susţin această nominalizare. Mai sunt, însă, 57 de parlamentari neafiliaţi, independenţi, ai minorităţilor naţionale sau ai grupului democrat popular, care pot să voteze unii de o parte , iar alţii de cealaltă parte.

Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a anunţat că Biroul Politic al PSD, care va avea loc luni, înaintea şedinţei conducerilor celor două Camere ale Parlamentului, va adopta o decizie privind votul din Parlament pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, dar că, din discuţiile deja avute în partid pe această temă, rezultă foarte clar că parlamentarii PSD nu vor vota în favoarea acestei numiri.

Valeriu Motoc