10.8 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 23:54

Atacul lui Cioloș la Iohannis, semnal important că opoziția la PSD-ALDE stă, de fapt, pe un butoi de pulbere

spot_img
  • Eduard Colison

În totală contradicție cu discursul său clasic, care este de obicei plat, fostul premier Dacian Cioloș a avut duminică, 12 mai, la Timișoara, o ieșire care ar putea fi caracterizată drept violentă la adresa președintelui Klaus Iohannis.

Președintele țării trebuie să își asume decizii. Dacă nominalizezi în fruntea guvernului toate, dar chiar toate marionetele unui infractor ca Dragnea, tu, ca președinte, trebuie să îți asumi responsabilitatea pentru nominalizare”, a mai declarat Cioloș. ”Vrem un președinte implicat și responsabil, un parlament care să răspundă voinței poporului! Și un guvern profesionist!”, a mai spus liderul PLUS.

Deși liderii PNL și cei ai Alianței USR-PLUS afișează o aparentă prietenie determinată de scopul comun de a înlătura PSD și ALDE de la guvernare, în culise, relația dintre partidele de opoziție pare pe zi ce trece una tot mai tensionată.

Episodul Cioloș este doar ultimul și cel mai concret semnal că lucrurile nu sunt deloc roze între liderii PNL și cei ai Alianței USR – PLUS. De reamintit că înainte de acest moment, la Cluj, unul dintre liderii TNL fusese prins că răspândea pliante electorale anti USR-PLUS.

Mai mult, înainte de ieșirea lui Dacian Cioloș, liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, într-o conferință de presă la Vaslui, că propaganda PSD pune Guvernul Cioloș „în spinarea” liberalilor, dar uită că, de fapt, au sprijinit acest guvern și i-au dat voturile pentru învestitură. 

Nu este exclus ca sondajele de culise din ultima perioadă să fi arătat că PNL și USR – PLUS nu stau deloc atât de bine în preferințele electorale pe cât pretind în discursurile lor publice.

De-a lungul timpului în culisele politicii au fost mai multe discuții că Alianța USR – PLUS reprezintă o problemă reală pentru PNL care pierde electorat în favoarea celor două partide. Voci avizate spun că, prin cum se prezintă public, USR-PLUS nu poate fura electorat și, automat, procente, decât de la PNL și un pic de la PMP, electoratul PSD nefiind compatibil cu mesajele lui Dacian Cioloș & co.

Totodată, tot în culisele politicii românești se discută destul de des în ultima perioadă că nucleur dur din spatele USR – PLUS ar fi nemulțumit de prestația lui Klaus Iohannis și ia în calcul lansarea unui contracandidat serios pentru alegerile prezidențiale de la sfârșitul. Așadar, atacul lui Dacian Cioloș poate fi privit și ca un semnal pentru Iohannis în perspectiva alegerilor prezidențiale de la sfârșitul acestui an.