24.2 C
București
joi, 11 august 2022 - 23:55
No menu items!

Atacul din Siria a scumpit barilul de petrol. Ce se așteaptă pe piețele internaționale

spot_img

Cotațiile futures pentru petrol au crescut vineri cu peste 2%, atingând un maxim al ultimei luni, ca urmare a atacului militar declanșat de SUA împotriva unei baze aeriene din Siria. Prețurile s-au calmat ulterior, pe măsură ce piețele au dat asigurări că nu sunt probleme cu furnizările, potrivit Reuters.

Președintele american Donald Trump a ordonat joi lovituri împotriva Siriei ca ripostă la atacul chimic imputat regimului lui Bashar al-Assad. Aceste lovituri, prima operațiune militară a SUA împotriva regimului sirian, au fost efectuate cu “59 de rachete de croazieră” Tomahawk, a indicat Casa Albă, precizând că acestea au vizat baza aeriană Shayrat “asociată programului” de arme chimice al Damascului și direct legată de evenimentele “oribile” de marți.

În primele ore de tranzacționări, cotația petrolului Brent de tip ”futures LCOc1” a sărit la 56,08 $/baril, ca reacție emoțională la primele informații. Ulterior, cotația a scăzut la 55,62/baril, cu 1,3% mai mult față de joi.

Cotația pentru West Texas Intermediate (WTI) de tip ”futures CLc1” a crescut cu peste 2% la 52,94$/baril, apoi s-a stabilizat la 52,46$ (+1,45%).

Siria are o producție mică de petrol, însă este relevantă prin poziția sa geostrategică în Orientul Mijlociu și prin alianța cu mari producători de petrol, precum Iran și Rusia.

V.B.