8 C
București
vineri, 5 martie 2021 - 0:54

Atac terorist la Paris. Polițist ucis pe Champs Elysées, cu trei zile înainte alegeri

Un polițist a fost ucis și alți doi au fost răniți joi seară, pe bulevardul Champs Elysées, în centrul Parisului, în contextul politic tensionat oricum de apropierea alegerilor prezidențiale, care vor avea loc duminică.

Vineri este ultima zi de campanie electorală.

Atacul a avut loc în jurul orei 21.00 și a fost revendicat aproape imediat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), la originea majorității atentatelor care, din 2015, au făcut alți 238 de morți în Franța.

O turistă a fost rănită mai “ușor” de un glonț, potrivit autorităților. Atacatorul a fost împușcat de poliție.

”Autorul atacului de pe Champs Elysées din centrul Parisului este Abu Yussef Belgianul și este unul dintre combatanții (organizației) Stat Islamic”, a declarat SI într-un comunicat dat publicității în cursul nopții.

Agresorul împușcat este un francez de 39 de ani care făcea deja obiectul unei anchete antiteroriste. “Identitatea atacantului este cunoscută și a fost verificată”, a declarat în fața presei, în apropiere de locul atacului, François Molins procurorul Parisului. Acesta a refuzat să o dezvăluie pentru a nu afecta ancheta deschisă de parchetul antiterorist.

Bărbatul era vizat de o anchetă antiteroristă pentru că și-a manifestat intenția de a ucide polițiști și fusese arestat la 23 februarie, înainte de a fi pus în libertate de justiție în lipsă de probe suficiente, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Acesta a fost condamnat în 2005 la 15 ani de temniță pentru tentative de asasinare a unui polițist și a fratelui acestuia, în regiunea Parisului.

Principalii favoriți pentru primul tur al alegerilor sunt Marine Le Pen (extrema dreaptă), François Fillon (centru-dreapta) și Emmanuel Macron (centru).

Ultimele atentate jihadiste din Franța au avut loc pe 14 iulie 2016, când un camion a intrat în mulțime, în Nisa, omorând 86 de persoane.

T.S.