21 C
București
marți, 13 aprilie 2021 - 17:05

ATAC în estul Afganistanului: Şaisprezece morţi, între care patru militari NATO

Un atac sinucigaș revendicat de talibani a avut loc marți împotriva forţei internaţionale din estul Afganistanului

attentat-suicide

Şaisprezece persoane, între care patru militari NATO, au fost ucise marţi într-un atac sinucigaş revendicat de talibani împotriva forţei internaţionale din estul afgan, potrivit Alianţei Nord-Atlantice şi autorităţilor locale, informează AFP.

“În această dimineaţă, un kamikaze a vizat un grup de militari străini” în provincia Parwan şi “patru soldaţi străini, doi poliţişti şi zece civili au fost ucişi”, a declarat, pentru AFP, Waheed Sediqqi, purtător de cuvânt al guvernatorului din Parwan.

ISAF a confirmat moartea a patru dintre militarii săi, fără a le dezvălui naţionalitatea, misiune ce revine în mod obişnuit ţărilor de origine. Astfel de atacuri sângeroase au devenit rare în ultimele luni pentru ISAF, care se pregăteşte să părăsească ţara la sfârşitul anului.

Talibanii au revendicat atacul pe Twitter. “În jurul orei 08.00 în această dimineaţă (08.30 ora României n.r.), unul dintre combatanţii noştri a desfăşurat un atac sinucigaş împotriva forţelor speciale americane în districtul Bagram, în provincia Parwan“.

Curajosul combatant şi-a detonat vesta cu explozibil şi 15 membri ai forţelor speciale au fost ucişi sau răniţi“, potrivit mesajului talibanilor, care au obiceiul să exagereze bilanţurile unor astfel de atacuri.

Aproximativ 3.450 de militari ai coaliţiei au fost ucişi în Afganistan de la începutul operaţiunilor în această ţară, sub conducerea Statelor Unite.

În prezent mai sunt 50.000 de militari ai NATO în Afganistan, majoritatea americani, faţă de 150.000 în 2011.

Mandatul NATO se încheie în decembrie 2014 şi nu ar urma să rămână pe teren decât aproximativ 10.000 de militari în 2015, dacă noul preşedinte afgan semnează tratatul de cooperare militară (BSA).

D.M.