11.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 21:39
No menu items!

Atac cibernetic la Spitalul Witting din Capitală. Hackerii au cerut plata unei sume de bani. SRI investighează cazul

spot_img

SRI anunţă, joi, că s-a înregistrat un atac cibernetic cu aplicaţia ransomware PHOBOS, la Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din Bucureşti. Atacatorii au cerut plata unei sume de bani, însă instituţia nu s-a conformat. Activitatea curentă a spitalului nu a fost întreruptă. SRI vine cu o serie de sfaturi care să împiedice atacurile cibernetice.

SRI, în cooperare cu CERT-RO şi Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din Bucureşti, a investigat un atac cibernetic cu aplicaţia ransomware PHOBOS care a vizat serverele entităţii din domeniul sănătăţii. Ulterior criptării datelor, atacatorii au solicitat plata unei răscumpărări pentru decriptarea acestora, plată ce nu a fost realizată de instituţia afectată. Cu toate acestea, activitatea curentă a spitalului nu a fost întreruptă, continuitatea fiind asigurată prin utilizarea registrelor offline”, a transmis, joi, SRI într-un comuicat de presă.

Potrivit SRI atacul cibernetic de la Spitalul Witting prezentul atac este similar celui din vara anului 2019, când alte 4 spitale din România au fost afectate de PHOBOS, în contextul lipsei unor soluţii antivirus la nivelul infrastructurii IT&C utilizate de acestea.

”Ransomware-ul PHOBOS prezintă un nivel de complexitate medie, utilizând ca metodă de infecţie, preponderent, conexiunile de tip Remote Desktop Protocol (RDP)”, a mai precizat SRI.

În vederea prevenirii unor atacuri de tip ransomware, experţii Centrului Naţional CYBERINT şi CERT-RO recomandă implementarea unor politici şi măsuri de securitate precum:

  • Utilizarea unei soluţii antivirus actualizate;
  • Dezactivarea serviciului RDP de pe toate staţiile şi serverele din reţea;
  • Actualizarea sistemelor de operare şi a tuturor aplicaţiilor utilizate;
  • Schimbarea frecventă a parolelor tuturor utilizatorilor, respectând recomandările de complexitate;
  • Verificarea periodică a tuturor utilizatorilor înregistraţi, pentru a identifica utilizatorii noi, adăugaţi în mod nelegitim;
  • Realizarea unor copii de siguranţă a datelor critice pe suporţi de date offline;
  • Păstrarea datelor criptate în eventualitatea în care ar putea apărea o aplicaţie de decriptare în mediul online.

C.Dumitrescu