12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 13:13
No menu items!

Astra Asigurări intră în faliment. Negrițoiu: Acționarii au fost lacomi. UPDATE

spot_img

Compania Astra Asigurări, deținută de Dan Adamescu, va intra în faliment, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Mişu Negriţoiu.

Consiliul ASF a analizat situația societăţii Astra, pe baza raport înaintat de KPMG Advisory, și a constatat că sunt îndeplinite condițiile legale pentru starea de insolvenţă: incapacitatea de plată a datoriilor companiei, scăderea marjei de solvabilitate sub jumătate faţă de limita stabilită prin lege şi imposibilitatea redresării financiare.

La 30 iunie 2015, Astra avea un coeficient de liciditate de 0,03 si un necesar de capital de 968 de milioane lei, a mai spus Negriţoiu.

În ultima fază a discuțiilor pentru salvarea companiei, ASF a discutat cu cinci posibili investitori, printre care Ergo, PZU și Fosun.

”Am convenit cu acționarii să vândă la pachet. Dar în proces au fost lacomi”, a afirmat șeful ASF.

De asemenea, creditorii din cadrul grupului lui Dan Adamescu ”s-au năpustit asupra societății”, pentru a-și recupera datoriile, în timp ce debitorii din același grup ”nu s-au grăbit să plătească”.

”Resursele acţionarilor grupului puteau să fie canalizate, dacă aveau bunăvoinţa să salveze societatea, măcar prin societăţile datoare la Astra”, a mai spus Negrițoiu.

Recent, firmele controlate de Adamescu au anunţat că ar aduce banii necesari, însă eşalonat şi cu trei condiţii: ieşirea Astra din supraveghere financiară, aprobarea preluării Axa, şi anularea unei decizii ASF privind limitarea emiterii de poliţe de asigurare.

Despăgubirile pentru clienţi vor fi acoperite de Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

În 2014, Astra a fost a treia mare companie de asigurări de pe piaţa românească după volumul primelor brute subscrise – 770,11 milioane de lei, cu o cotă de piaţă de 9,52%.

Astra este controlată de omul de afaceri Dan Adamescu prin firmele Nova Group (72,71% din acţiuni) şi Epsilon Estate (26,27% din părţile sociale).

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a societății Astra în februarie 2014, numind firma de consultanță KPMG Advisory în calitate de administrator special. Fosta conducere a ASF a anunțat atunci că Astra Asigurări a acordat împrumuturi intragrup, nerecuperate, de 110 milioane de lei, din care 102 milioane lei au fost către Medien Holding, care deține cotidianul România Liberă.

De asemenea, Dan Adamescu a decapitalizat clubul de fotbal Oțelul Galați, de asemenea parte a grupului său, și l-a băgat în insolvență, prin subscrierea de prime de asigurare inutile și supraevaluate.

Astra Asigurări este deținută de The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider (99% din acțiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

UPDATE

Într-un comunicat, ASF arată că acționarii au avut o atitudine necooperantă:

1. Au contestat în instanță a Deciziei ASF de instituire a administrării speciale.

Pe 21 februarie 2014, acționarii și conducerea Astra au inițiat o acțiune în instanță de contestare a deciziei ASF privind deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială. Nu a fost singura intervenție în justiție împotriva planului de redresare, fiind contestată și Decizia ASF nr. 999/25 mai 2015 privind restricționarea activității de subscriere și încercându-se stoparea ultimei etape a majorării de capital.

 2. Lipsa de cooperare în rezolvarea operațiunilor financiare intra-grup.

Administratorul Special al Astra a solicitat în repetate rânduri sprijinul acționarilor majoritari existenți în vederea recuperării creanței de peste 119 mil. lei de la societatea Medien-Holding controlată de către aceștia. În ciuda inițierii unor negocieri în vederea stingerii amiabile a creanței, Medien nu a mai furnizat un răspuns clar la propunerile KPMG.

 3. Boicotarea acțiunii de vânzare și salvare a societății.

În ciuda interesului real manifestat de anumiți investitori potențiali, acționarii majoritari existenți au ridicat pretenții de preț care au fost considerate exagerate prin prisma injecțiilor de capital necesare în viitor, evaluarea propusă a acțiunilor fiind percepută ca nerealistă. Subscrierea integrală de către un investitor a sumei de 425 mil. lei prevăzute pentru a doua etapă a majorării de capital ar fi asigurat o deținere de maximum 62% din acțiunile Astra, însă investitorii interesați de companie își doreau cotrolul absolut, invocând inclusiv reputația vechilor acționari. Ca atare, majorarea de capital ar fi trebuit dublată de o tranzacție de vânzare a acțiunilor existente, tranzacție care nu a putut avea loc din cauza prețului prea mare din punctul de vedere al potențialilor investitori.