3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 8:36
No menu items!

Astărăstoae: Majorarea cu 3-4 % a salariilor rezidenţilor, ca suta de lei promisă de Ceauşescu

spot_img

vasile astarastoae

Majorarea salariilor medicilor rezidenţi cu 3-4% poate fi un pas înainte, însă, pentru Colegiul Medicilor din România (CMR), aceasta este ca suta de lei promisă de Ceauşescu mulţimii, din balconul Comitetului Central, a declarat marţi preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

“Creşterea salariilor rezidenţilor cu 3-4 la sută ar fi un pas înainte, pentru că, de la răspunsul constant ‘nu se poate’, iată că, pentru prima dată, ar fi o posibilă majorare. Dar, pentru noi, majorarea este similară cu suta de lei promisă de Ceauşescu mulţimii, din balconul Comitetului Central. Este un început de negociere, însă CMR nu pierde timp să negocieze aşa ceva”, a spus Astărăstoae.

Preşedintele CMR a subliniat că întregul calendar al acţiunilor de protest anunţate de Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate a fost respectat şi că aşa se va întâmpla şi în continuare.

“Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate şi-a respectat întregul program al acţiunilor. S-a spus că nu vom face grevă japoneză, am făcut, că nu vom face marş, am făcut şi au venit 10.000 de oameni. Am anunţat că vom avea grevă generală şi vom avea, dacă nu ne vor fi rezolvate problemele. Urmează demisia angajaţilor din Sănătate. Suntem oameni care ne ţinem de cuvânt”, a concluzionat preşedintele CMR.

Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Condiţia “preliminară şi nenegociabilă” a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate este dublarea salariilor medicilor rezidenţi, spunea Vasile Astărăstoae, înainte de începerea protestelor.

Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional pentru anul viitor o majorare salarială cuprinsă între 3-4% pentru profesori debutanţi şi medici rezidenţi, pentru celelalte categorii bugetare o astfel de creştere depinzând de veniturile existente.

Lucian Mera