ASPA nu mai înregistrează câini cu deţinător, dar continuă sterilizarea gratuită

caine adoptii

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) nu mai poate înregistra câinii cu deţinător, dar va continua programul de sterilizare gratuită a acestora.

ASPA arată, într-un comunicat de presă, că, având în vedere prevederile Legii 258/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, nu mai are competenţa înregistrării câinilor cu deţinător, aşa cum era prevăzut în Hotărârea CGMB nr.145/2013.

Conform Legii 258/2013, Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân va fi gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari.

“Proprietarii, deţinătorii temporari ai câinilor, persoane fizice şi persoane juridice de drept public sau de drept privat, adăposturile publice şi ale asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor care dau spre revendicare şi adopţie câini au obligaţia să îi înregistreze în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân”, se arată în articolul I punctul 14 din Legea 258/2013.

ASPA va derula în continuare programul de sterilizare gratuită a câinilor cu deţinător, prin 23 de cabinete veterinare, această activitate fiind una dintre componentele principale ale Planului pentru gestionarea câinilor din Bucureşti.

Câinii nou-născuţi cu proprietar vor fi identificaţi în termen de maxim 30 zile de la fătare, iar câinii adulţi cu proprietar, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, până la 1 martie 2014. Câinii proveniţi din adăposturile publice trebuie identificaţi în momentul adopţiei, potrivit noii legi.

D.M.

NICIUN COMENTARIU