21.6 C
București
luni, 15 august 2022 - 1:17
No menu items!

Asociația Magistraților: Avizul negativ dat de CSM legilor justiţiei „a făcut una cu pământul” toate propunerile noastre

spot_img

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) transmite că avizul negativ dat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe legile justiţiei „a făcut una cu pământul” toate propunerile asociaţiei.

„Avizul negativ dat azi în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a făcut una cu pământul toate propunerile, bune sau nu, necesare sau prejudiciante, de înlăturat sau perfectibile. Şi, odată cu ele, au fost date de-o parte strădaniile noastre de câţiva ani pentru a-i convinge pe titularii dreptului de iniţiativă şi pe legiuitor că trebuie să fim ascultaţi, că ştim ce spunem, că nu ne apucăm de opinii doar ca să nu tăcem, că o modificare a bazei sistemului judiciar nu se face nici din pix şi nici fără implicarea directă, efectivă şi permanentă a reprezentanţilor acestui sistem, a colegilor magistraţi, a asociaţiilor profesionale”, se arată într-un comunicat de presă al AMR.

Reprezentanţii magistraţilor spun că atât în formele proiectului din anii 2015, 2016, cât şi în actuala formă a legilor justiţiei există şi propuneri care trebuiau luate în seamă, precum cea de separare a carierelor judecătorilor şi procurorilor.

„Avizul negativ a avut veleităţi de trăsnet (sau suntem naivi?), în condiţiile în care, dacă veţi consulta propunerile şi observaţiile formulate de Comisia nr. 1 – Legislaţie şi cooperare interinstituţională (formată din 8 judecători şi 5 procurori), publicate azi (joi – n.r.) pe site-ul CSM, cu privire la Legile nr. 303/2004, 304/2004, 317/2004, veţi vedea că o seamă din lucrurile bune şi din cele rele cuprinse în proiect au tocmai opinia pe care o doreau magistraţii. Şi-atunci, cum, Doamne, iartă-ne, unu cu unu fac zero?! De ce n-am putut despica apele? Să fi fost cuvenita separare a carierelor o miză atât de mare? Nu ştim, ne dăm şi noi cu presupusul de supărare”, mai arată AMR.