3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 2:29
No menu items!

Asociația Magistraților: Împărţeala politică pentru șefia Parchetului, cea mai grea lovitură dată statului de drept

spot_img

Împărțeala politică pentru șefia Parchetului, cea mai grea lovitură

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) consideră că atitudinea de “împărţeală politică” a funcţiilor de la conducerea Ministerului Public reprezintă “cea mai grea lovitură dată statului de drept după 1989” şi solicită Consiliului Superior al Magistratuii (CSM) să intervină pentru rezolvarea crizei.

În opinia reprezentanților AMR, această atitudine pune Justiţia în situaţia unui control exercitat pe faţă, fără nicio urmă de îndoială. Astfel, AMR protestează faţă de “maniera grosolană” în care au fost date publicităţii nominalizările ministrului interimar al justiţiei, premierul Victor Ponta, privind funcţiile de conducere din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, respingând în mod categoric modul în care s-a desfăşurat întreaga procedură.

AMR cere factorilor politici ‘să înceteze imediat orice idee de compromis ce vizează justiţia, să dea dovadă de responsabilitate şi consecvenţă în respectarea principiilor, a statului de drept, confirmând astfel că România este în Europa şi nu în afara ei”, se mai arată în comunicat.

Aceeaşi asociaţie profesională apreciază, conform documentului citat, că “trocul politic” făcut în ceea ce priveşte funcţiile de conducere din parchete “reprezintă un grav atentat la statutul procurorului, la independenţa acestuia, dar şi o decredibilizare oficială a acestei categorii profesionale, prin nominalizări lipsite de transparenţă, dincolo de orice criteriu de obiectivitate, ducând în derizoriu şi lipsind în mod intenţionat de valoare profesionalismul magistraţilor”.

“Asociaţia Magistraţilor din România solicită CSM, în calitate de garant al independenţei justiţiei, să intervină de îndată şi să caute o soluţie de rezolvare imediată a crizei ivită în sistem, prin atitudini care să fie în spiritul legii şi a Recomandărilor care au căpătat aceeaşi dimensiune, formulate de fiecare dată în rapoartele de ţară întocmite de Comisia Europeană privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, mai precizează sursa citată.

Prin acelaşi demers, AMR cere CSM să consulte de îndată magistraţii, în vederea formulării unei poziţii care să fie transmisă mai departe tuturor partenerilor europeni, pentru a discuta în Parlamentul European şi în alte foruri de aceeaşi importanţă această situaţie “fară precedent”. “România a făcut astăzi cel mai mare pas înapoi în respectarea Constituţiei, motiv pentru care acest compromis anunţat în numele ei, nu face decât să o întoarcă înapoi, într-o perioadă de tristă amintire”, mai arată reprezentanţii AMR.

La rândul ei, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) consideră că funcţiile cele mai înalte din PICCJ, DNA şi DIICOT “au fost negociate exclusiv pe criterii politice” şi consideră “revoltătoare această atitudine a factorilor decidenţi”.

Sursa Zilei