3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 2:33
No menu items!

Asociația Analiștilor Financiari: BNR va reduce dobânda cheie cu 0,25 puncte, la 3%

spot_img

Rezervele minime obligatorii se vor menţine, cel mai probabil, la același nivel

bnr

Banca Naţională a României ar putea reduce, în şedinţa de politică monetară de marţi, nivelul dobânzii cheie de la 3,25% la 3%, în timp ce rezervele minime obligatorii s-ar putea menţine constante, la 12% pentru pasivele în lei şi 16% pentru valută, potrivit unui raport al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Cei mai mulţi analişti consideră că rezervele minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei ar putea fi menţinute de BNR la 12%, în timp ce un număr mic dintre ei estimează o reducere a acestora la 10%. Nivelul RMO în valută ar putea fi păstrat la 16%.

Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a decis la începutul lunii august să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, şi să menţină rezervele minime pentru pasivele în lei şi valută, la 12%, respectiv 16%.

Analiştii se aşteaptă la continuarea ulterioară a ciclului de relaxare a politicii monetare şi în noiembrie, cu tăierea a încă 0,25 puncte procentuale la dobânda cheie, astfel încât aceasta va ajunge la 2,75%. În acelaşi timp, majoritatea participanţilor la sondaj estimează o reducere a RMO în lei, în paralel cu menţinerea RMO în valută.

Reducerea dobânzii de politică monetară are ca efect reducerea dobânzilor interbancare și ieftinirea creditelor în moneda națională.

S.Z.