8.6 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 12:33
No menu items!

Asociaţia Analiştilor Financiari: România ar putea adopta moneda euro în 2021

spot_img

Euro frankfurt

Un sondaj intern realizat de Asociaţia Analiştilor Financiar–Bancari din România (AAFBR) arată că majoritatea specialiștilor sunt de părere că anul intrării României în Zona Euro va fi 2021. Cea mai rapidă variantă luată în calcul este 2018.

Majoritatea participanților cred că diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre România şi ţările Zonei Euro reprezintă provocarea majoră pentru anii următori.

”Creşterea economică ar putea încetini la 2% în anul 2014, de la o valoare estimată de 2,4% în acest an. Previziunile pentru creşterea economică din anul 2014 variază între un minim de 1,5% şi un maxim de 3%. Rata inflaţiei ar putea urca la 3,1% în luna decembrie 2014, de la un nivel prognozat de 2% în luna decembrie 2013”, se arată într-un comunicat de presă.

Estimarea privind cursul de schimb euro/leu este de 4,45 în decembrie 2013 şi 4,50 în decembrie 2014. Prognozele analiştilor pentru decembrie 2014 variază între 4,10 şi 4,70.

Rozalia Pal, vicepreşedinte al AAFBR și economist-șef la Garanti Bank, a afirmat că România are nevoie de o convergență reală cu economia Zonei Euro, ceea ce înseamnă mai mult decât încadrarea în criteriile convergenţei nominale.

”Trebuie asigurată îmbunătăţirea continuă a eficienţei şi a productivităţii, prin atragerea şi orientarea investiţiilor spre domeniile cheie, cum ar fi educaţia, infrastructura, orientarea către sectoarele cu o valoare adăugată ridicată şi către cercetare–dezvoltare. Doar aşa putem diminua decalajul de dezvoltare economică şi de nivel de trai între România şi ţările membre ale Zonei Euro. Scopul României ar trebui să fie convergenţa reală, în timp ce convergenţa nominală, prin asigurarea macrostabilităţii, poate fi considerată un cadru favorabil pentru realizarea celei reale”, a declarat Rozalia Pal.

SZ