14.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 19:21

Asistenții medicali și moașele se vor pensiona mai târziu. Cum a fost modificată legea

spot_img

Limita de vârstă pentru pensionarea asistenților medicali a fost crescută cu trei ani, în încercarea de a reduce lipsa de personal din spitale.

spital

Asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se vor putea pensiona la 65 de ani, față de 62 de ani cum era prevăzut în lege până acum. Asta, în baza Ordonanţei de Urgenţă pentru completarea şi modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţi, publicată joi în Monitorul Oficial.

Ministerul Sănătății (MS) a precizat că, fără această modificare legislativă, 4.000 de asistenţi şi moaşe erau obligaţi să se pensioneze la 62 de ani, iar asta în contextul unui deficit major de personal.

Scăderea vârstei de pensionare riscă diminuarea periculoasă a numărului de asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali angajaţi în unităţile sanitare publice, instituţii care se confruntă deja cu un deficit major de personal de specialitate. Prin această ordonanţă de urgenţă, am ţinut astfel cont atât de nevoile sistemului de sănătate, cât mai ales de dorinţa de a rămâne în activitate a celor 4.000 de asistente medicale care puteau fi afectate de scăderea vârstei de pensionare.

Nicolae Bănicioiu

ministrul sănătății

Potrivit Ministerului Sănătății, prin Legea 53/2014 pentru aprobarea OUG 144/2008 au fost abrogate prevederile în baza cărora membrii acestei categorii profesionale se pensionau la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex.

Urmare a acestei modificări legislative, din punct de vedere al pensionării, asistentele medicale au intrat sub incidenţa prevederilor din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât acestea trebuiau să se pensioneze înainte de 65 de ani.

Prin intermediul noii ordonanţe, prin derogare de la articolul 56 din Codul Muncii, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se vor pensiona la vârsta de 65 de ani, în condiţiile legii, explică oficialii MS.

R.D.