9.8 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 23:44
No menu items!

Asigurători de top amendați de ASF în 2013. Totalul amenzilor, peste 176.000 de euro

spot_img

bani bugetari

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat, în perioada 29 aprilie – 31 decembrie 2013, amenzi de peste 176.000 de euro în sectorul asigurărilor. Societățile cel mai recent amendate au fost  Onix Asigurări SA și Astra SA.

”Chiar dacă în anul 2013, prin aplicarea politicii de sancționare graduală și progresivă (mergând până la interzicerea temporară a practicării RCA de către o societate), ASF a fost percepută ca un supraveghetor mai ferm în piața asigurărilor, Autoritatea precizează că obiectivul supravegherii este acela de conformare voluntară a industriei reglementate și nu de conformare în urma aplicării de amenzi”, se arată într-un comunicat de presă al ASF.

Printre cele mai relevante controale și sancțiuni aplicate de ASF în 2013 se află retragerea aprobării unor directori generali de societăți de asigurare, aplicarea de amenzi conducerii unor companii, inclusiv suspendarea dreptului de practică.

Astfel, în 18 decembrie 2013, Consiliul ASF a hotărât retragerea aprobării lui Simone Lentini – persoană semnificativă, Director General și Președinte al Consiliului de Administrație la societatea Onix Asigurări SA. Autoritatea a constatat că Lentini nu a respectat condițiile asumate în urma aprobării din partea CSA din 12 septembire 2012.

În data de 20 noiembrie 2013, Consiliul ASF a mai hotărât sancționarea lui Iulius Alin Bucșa, președinte al Directoratului Societăţii Comerciale de Asigurare-Reasigurare Astra SA, cu amendă de 50.000 de lei. Autoritatea a mai decis sancționarea lui Liviu Stoicescu, membru al Directoratului companiei, cu amendă de 50.000 de lei și sancționarea lui Irinel Dinu, conducătorul departamentului de daune din cadrul societății, cu amendă de 30.000 de lei.

”Amenzile au fost aplicate în urma aspectelor sesizate în cadrul controlului ASF desfășurat, în perioada iulie-august 2013, la sediul societății Astra. Controlul a avut ca obiect inclusiv verificarea modalității de instrumentare și finalizare a dosarelor de daună și a modului de respectare a prevederilor Ordinului nr. 11/2012”, arată ASF.

Decizia de control a fost luată după ce, în prealabil, ASF a solicitat societăţii Astra clarificări în privința modului în care societatea înțelege să instrumenteze dosarele de daună. Întrucât clarificările oferite de societate nu au fost satisfăcătoare, ASF a decis controlul.

ASF a mai cerut societății să revizuiască normele interne privitoare la instrumentarea dosarelor de daună, astfel încât să respecte toate cerințele și termenele prevăzute de legislație în ceea ce privește instrumentarea dosarelor de daună (pentru asigurările RCA);

S-a mai cerut revizuirea normelor  interne cu privire la soluționarea petițiilor, astfel încât să asigure înregistrarea în registrul unic de petiții a tuturor petițiilor primite de societate. Tot în 2013, ASF a mai decis amendarea unor șefi din Omniasig pentru modul defectuos de instrumentare a dosarelor de daună, dar și ridicarea licenței de practică pentru Euroins România.

Cosmina Croitoru