28.5 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 16:11
No menu items!

Asfaltangiii gropilor din Ferentari vor construi autostrăzi

spot_img

drumari_gropi

Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Șova, s-a ferit să anunțe câștigătorii loturilor de autostradă Sebeș-Turda, dar a precizat că cei 70 km de autostradă vor costa aproximativ 300 milioane de euro. Conform ofertelor depuse pentru cele patru loturi de autostradă, Imob Lux Construct și T Dancor RomConstruct, „firmele de casă” ale Primăriei Sectorului 5, condusă de Marian Vanghelie, ar putea câștiga unul din cele patru loturi de autostradă,  contract de peste 100 milioane de euro. Societatea Selina, implicată în scandalul privind presupusa tentativă de mituire, în China, a ministrului marilor proiecte, Dan Șova, a câștigat cel puțin două din cele patru loturi de autostradă.

După ce a deschis circulația pe autostrada Orăștie-Sibiu și a anunțat că asocierea Vinci-Aktor-Strabag a câștigat contracul de concesiune al autostrăzii Comarnic-Brașov,  ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Șova, și subalternul acestuia, Narcis Neaga, șeful Companiei Naționale de Autostrăzi, vor face publice, în câteva zile,  rezultatele licitațiilor pentru construcția celor patru loturi de autostrada între Sebeș și Turda.

Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, invitat la Adevărul Live, a precizat că la tronsonul Sebeş-Turda s-au făcut economii considerabile.

Studiile indicau o valoare de 900 de milioane de euro, noi am scos-o la licitaţie cu 500 de milioane de milioane de euro şi am atribuit-o cu 300 de milioane. Din economii se va face tronsonul Câmpia Turzii-Târgu Mureş

Dan Șova
ministrul proiectelor de infrastructură

Chiar dacă cei 70 km de autostradă au fost scoși la licitație cu peste 550 milioane de euro, asocierile și firmele de construcții au oferit prețuri de dumping cu aproximativ 35% mai mici față de estimările oficialilor CNADNR, ştiind că, ulterior, îşi vor recupera sumele din actele adiţionale.

Firma Selina, acuzată de tentativa de mituire a ministrului Dan Șova, câștiga două autostrăzi de 200 milioane de euro

Printre firmele care au venit cu prețuri de dumping se numără Selina Bihor, Imob Lux Construct și T Dancor RomConstruct. Firma Selina este implicată în scandalul privind presupusa tentativă de mituire, în China, a ministrului marilor proiecte, Dan Șova. De asemenea, Imob Lux Construct și T Dancor RomConstruct sunt abonate la contractele de asfaltare la Primăria Sectorului 5.

Sursa avizate ne-au declarat că trei din cele patru loturi ale autostrăzii Sebeș-Turda au  constructori. Primul tronson, în lungime de aproximativ 17 km, evaluat la 627,3 milioane de lei, a fost câștigat de asocierea  Selina&Corsan Corviam Construccion & Louis Berger & Road Consulting & Design Solutions cu  prețul de 457,3 milioane de lei. Pe locul doi din punct de vedere al ofertelor este asocierea PA&Co International-Carena SpA, care a oferit 523 milioane de lei. Pe lotul 2 nu încă nu s-a bătut palma. Cei 24 km de autostradă evaluat la 736 milioane de lei, este licitat de 10 asocieri. Cele mai mici oferte au fost depuse de RCM Costruzioni- Imob Lux Construct – Consinit – Societatea de Constructii Napoca –  Impresa Ferrara S.N.C Di Angela & Rossella Ferrara- SC T Dancor RomConstruct- Shelter Construct –  Associazione Cooperativa Muratori & Affini Ravenna S.C.P.A. – Schiavo & C.SpA – Eurocerad International Srl – 460 milioane de lei și consorțiul Corsan Corviam Construccion & Selina & Louis Berger SAS & SC Road Consulting & Design Solutions – 471 milioane de lei și Impregilo SpA – Salini SpA – 499.569.581 lei”, ne-au precizat sursele citate. Potrivit acestora, lotul 3 al autostăzii Sebeș-Turda a fost câștigat tot de asocierea Selina-Corsan Corviam Construccion – Louis Berger SAS – SC Road Consulting & Design Solutions. „Lotul 3, în lungime de 12,45 km, evaluat la aproximativ 532 milioane de lei, a fost câștigat de cele patru firme cu 380 milioane de lei. Pe locul doi, din punct de bedere al ofertelor s-a clasat firma Azvirt LLC cu 398 milioane de lei. Lotul 4 al autostrăzii Sebeș-Turda, în lungime de aproximativ 16 km, evaluat la peste 585 milioane de lei a fost câștigat de PA&Co-Carena Spa cu 449 milioane de lei. Pe locul doi s-a aflat firma Porr cu 470 milioane de lei”, ne-au mai declarat sursele citate.

Constructorii vor avea la dispoziție mai putin de 24 de luni pentru finalizarea celor 70 km de autostradă finanțați prin POS-T 2007-2013.

Ce nu se recepţionează până la 31 decembrie 2015 nu se facturează bani europeni. Trebuie terminat Coridorul IV Sebeş-Turda

Dan Șova
ministrul proiectelor de infrastructură

Alexandru Maghiar