3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 2:51
No menu items!

ASF suspectează angajați ai BCR de manipulare a pieței de capital în cazul Harinvest

spot_img

SIF 5 a cumpărat acțiuni la Petrom OMV de 20 mil. lei

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, luni, să sesizeze DIICOT, ca parte a unor măsuri sancționatorii pentru societățile implicate în cazul Harinvest. Autoritatea, printre altele, suspectează angajați ai BCR de manipularea pieței de capital.

”Controlul a fost inițiat în data de 8 ianuarie 2014 și a inclus verificarea unor aspecte privind tranzacțiile de tip sell-out, precum și cele corelate cu acestea, derulate de societate în perioada aprilie 2012 -noiembrie 2013, având contraparte SSIF Harinvest SA”, se arată într-un comunicat al ASF.

Instituția a concluzionat că persoane din cadrul societății au realizat tranzacții care au dat semnale false și au indus în eroare investitorii și posibilii investitori, în legătură cu cererea și oferta de acțiuni pentru 9 emitenți.

În plus, acestea au menținut la un nivel anormal prețul acțiunilor pentru doi dintre cei nouă emitenți (în raport cu prețul istoric înregistrat de aceste acțiuni în perioada anterioară), realizând astfel acțiuni de manipulare a pieței. ”Prin urmare, ASF a decis să sesizeze PÎCCJ – DIICOT pentru săvârșirea faptei de manipulare a pieței pentru o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul BCR”, mai arată ASF.

DIICOT a mai fost sesizată și pentru existența unor suspiciuni cu privire la participarea a 3 angajați din cadrul BCR la realizarea acțiunii de manipulare a pieței. În sesizarea PICCJ – DIICOT, ASF prezintă și indiciile privind manipularea pieței de către o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul SSIF Harinvest.

În data de 16 decembrie 2013, ASF a decis retragerea autorizației de funcționare pentru SSIF Harinvest.

C.C.