15 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 16:44
No menu items!

ASF propune plafonarea la 10% a comisionului de intermediere pentru RCA

spot_img

Intermediarii vor fi obligați să verse sumele către asigurători cât mai rapid

 accident

Asigurătorii care emit poliţe de răspundere civilă auto (RCA) vor avea un grad minim de solvabilitate pentru activitatea de asigurări generale şi vor menţiona pe poliţele RCA comisionul de intermediere, care nu va depăşi 10% din primele încasate pe acest segment, potrivit unui proiect al Autorității de Supraveghere Financiară, citat de Mediafax.

Proiectul vizează modificarea şi completarea Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.

Astfel, asigurătorii care emit poliţe RCA vor avea pentru activitatea de asigurări generale un grad de solvalibilitate, determinat ca raport dintre marja de solvabilitate disponibilă şi marja de solvabilitate minimă, de cel puţin 1,3.

De asemenea, ASF va obliga asigurătorii să menţioneze comisionul de intermediere pe poliţa de asigurare RCA atât în valoare absolută, cât şi ca procent aplicat primei de asigurare menţionate pe poliţă, fiind inclus ca valoare în prima de asigurare totală.

Intermediarul va avea obligația de a vărsa prima de asigurare în contul asigurătorului, cel târziu în ziua următoare datei încasării.

O altă propunere a instituţiei vizează tarifele de primă pentru RCA, care vor fi modificate după minimum 6 luni de la ultima notificare, cu excepţia indexărilor sau a majorărilor pe anumite categorii de riscuri.

Sancțiunile sunt retragerea autorizaţiei de a practica asigurarea obligatorie RCA pentru asigurători şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a intermediarilor.

Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate în urma unui accident auto produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite.

Normele privind solvabilitatea vor duce probabil la scumpirea primelor RCA, fenomen anticipat recent și de președintele ASF Mișu Negrițoiu, care a criticat politica de dumping a unor societăți, care duce la blocaje financiare.

RCA este cea mai mare sursă de venit pentru societățile de asigurări din România.

S.Z.