9.6 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 21:09

ASF: Piața RCA este dezechilibrată. Asigurătorii pot să-și scadă costurile, nu doar să crească primele

spot_img

Companiile de asigurări au fost avertizate să nu abuzeze de posibilitatea de a crește prețurile la RCA

 Misu Negritoiu_SZ

Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a afirmat că despăgubirile plătite de companiile de asigurări prin RCA sunt cu 17% mai mari decât sumele încasate prin aceste asigurări, iar acest dezechilibru poate fi reparat și printr-o reducere de costuri interne, nu doar prin creșterea primelor de asigurare.

Negrițoiu a făcut aceste declarații joi, la o întâlnire cu reprezentanții industriei asigurărilor din România și cu alți participanți din piață, care a avut ca scop coordonarea în aplicarea normelor ASF pe piața asigurărilor.

Referitor la primele RCA, președintele ASF a subliniat că Autoritatea nu intervine asupra nivelului primelor de asigurare, acestea fiind liber stabilite de către fiecare societate în parte. Tarifele de primă sunt notificate către ASF, dar nu sunt supuse aprobării, potrivit unui comunicat al ASF, transmis vineri.

Calculele actuariale care stau la baza stabilirii tarifelor de primă sunt realizate utilizând date statistice acumulate de asigurători în anii anteriori și au în vedere despăgubirile datorate în baza polițelor RCA, precum și diferitele criterii de risc.

”Conform prevederilor legale, asigurătorii au obligația de a-și stabili tarifele de primă astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea obligațiilor care decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA”, a declarat Mișu Negrițoiu.

Totodată, Președintele ASF a transmis asigurătorilor că modificarea normei RCA nu trebuie să reprezinte un pretext în urma căruia să abuzeze în încercarea de a-și acoperi pierderi anterioare, prin acest instrument.

“În prezent, rata combinată a daunei, care este de 117%, ne arată un dezechilibru. Corectarea lui nu presupune automat o majorare a prețurilor, poate să însemne și reducere de costuri. Dar dezechilibrul va trebui corectat”, a mai spus Mișu Negrițoiu.

La întâlnirea de joi au participat reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), cei ai Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR), reprezentanți ai brokerilor independenți și ai companiilor de transport, logistică și service auto.