12.9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 19:23

ASF, nemulțumită de raportările financiare ale unor asigurători

spot_img

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avansat companiilor din asigurări o agendă de teme strategice, printre care se află și disciplina financiară

ASF nu este mulțumită de calitatea raportărilor financiare pe care le prezintă o parte dintre societățile de asigurări, a transmis miercuri instituția. Aceasta a propus formarea unor grupuri comune de lucru pentru redresarea pieței RCA, pentru o mai mare transparență a primelor, a cheltuielilor de reparații și a acoperirii pagubelor.

”ASF va solicita ca situaţiile financiare ale societăţilor de asigurări să fie auditate conform standardelor internaţionale, în contextul în care Autoritatea nu este mulţumită de calitatea raportărilor financiare pe care le prezintă o parte dintre societăţile de asigurări”, se arată într-un comunicat de presă al ASF.

Cererea vine în contextul în care, de la 1 ianuarie 2015, toate companiile de asigurări care activează pe piaţa din România trebuie să adopte standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS). Preşedintele ASF, Mișu Negrițoiu, i-a avertizat pe reprezentanţii societăţilor de asigurări că va propune majorarea contribuţiilor pe care firmele le plătesc la Fondul de Garantare, dacă nu vor reuşi să eficientizeze activitatea pe segmentul RCA.

”Nu se poate ca acest produs să genereze atâtea probleme pe piața asigurărilor”, a declarat Negriţoiu. Acesta a avut, săptămâna trecută, o întâlnire cu directorii mai multor companii de asigurări (care reprezintă peste 70% din piaţă) şi cu reprezentanţii Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare Reasigurare din România (UNSAR).

Preşedintele ASF a avansat o agendă de teme strategice – disciplina financiară (IFRS, audit), proiecte operaţionale (procesarea datelor şi reclamaţiilor), gestionarea Fondului de Garantare, implementarea de programe de pregătire şi formare profesională – pe care le-a supus dezbaterii.

Datele trimestriale publicate de ASF arată că, în intervalul ianuarie-martie 2014, piaţa asigurărilor a scăzut cu aproape 3,5% faţă de perioada similară din 2013.

C.C.