4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 5:36
No menu items!

ASF: Clienții Harinvest trebuie să se înscrie la masa credală până la 12 mai pentru a fi despăgubiți

spot_img

despagubiri

Clienții Harinvest trebuie să se înscrie la masa credală până la 12 mai 2014 pentru a fi despăgubiți de Fondul de Compensare a Investitorilor, se arată într-un comunicat de presă al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

”Urmare a sentinței Tribunalului Vâlcea din 26 martie 2014, care a admis cererea Harinvest pentru deschiderea procedurii de insolvență și a numit administratorul judiciar SP Evilex IPURL, Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) va interveni pentru despăgubirea clienților Harinvest”, se arată în comunicatul ASF.

Instituția arată că, potrivit normelor legale naționale și comunitare în vigoare, schema de compensare a investitorilor este declanșată fie în baza deciziei ASF, fie în baza hotărârii autorității judiciare, indiferent care dintre acestea intervine prima.

ASF a transmis și termenele stabilite de către instanță în cadrul procedurii de insolvență, pe care investitorii trebuie să le urmărească pentru obținerea despăgubirilor:

*             termenul pentru depunerea creanțelor: 12 mai 2014;

*             termenul limită pentru fixarea creanțelor, întocmirea, afișarea și comunicarea tabelului preliminar al creanțelor: 3 iunie 2014;

*             termenul limită pentru afișarea tabelului definitiv al creanțelor: 19 iunie 2014;

*             ședința adunării creditorilor a fost fixată de către administratorul judiciar pentru data de 16 iunie 2014;

*             noul termen de fond este 18 iunie 2014.

Potrivit Autorității, Fondul de Compensare a Investitorilor îi va despăgubi pe clienții Harinvest în limita unui plafon maxim de 20.000 de euro.

”Precizăm că este necesar ca toți clienții Harinvest, care se consideră prejudiciați de către societate, să se înscrie la masa credală până la 12 mai 2014. FCI va lua în considerare doar cererile de compensare a investitorilor care au depus declarații de creanță și care au fost înregistrate în tabelul definitiv al creanțelor”, mai arată ASF.

Toate cererile de înscriere la masa credală urmează să fie depuse la grefa instanței, respectiv Tribunalul Vâlcea.

Pașii care trebuie urmați de către păgubiții Harinvest pot fi consultați, într-o formă sintetică, accesând ASF sau consultând integral Regulamentul nr. 3/2006 privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de compensare a investitorilor, modificat prin Regulamentul nr. 7/2014.

În 16 decembrie 2013, ASF a decis retragerea autorizației de funcționare pentru SSIF Harinvest, în urma unui scandal de amploare prin care societatea a fost acuzată de manipulare și abuz de piață.

C.C.