22.7 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 12:53
No menu items!

ASF a aprobat modificarea normei privind RCA

spot_img

ASF a aprobat modificarea normei privind RCA, astfel că asigurătorii vor fi obligaţi să coreleze evoluţia tarifelor RCA cu nivelul daunalităţii pentru fiecare segment de asiguraţi.

De asemenea, ASF a anunţat că pentru vehiculele care nu pot circula în străinătate din cauze tehnice, asiguratorii nu vor mai încheia şi poliţe Carte Verde.

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, a declarat că în Consiliul ASF s-au aprobat amendamentele la Norma 23, clauza cu privire la corelarea primelor şi majorărilor de prime cu daunalitatea. Astfel, asigurătorii sunt obligaţi să transmită în format electronic Autorităţii de Supraveghere Financiară ipotezele folosite, metodele actuariale şi justificarea aplicării acestora pentru calculul primelor, împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule.

În calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic şi actuarial, asigurându-se în acest fel o proporţionalitate între tarifele practicate în perioade succesive şi evoluţia daunalităţii pe segmentul respectiv de asiguraţi, potrivit art. 21, alin (6) modificat.

Acelaşi articol este completat cu un alineat, potrivit căruia, pentru fiecare segment, asigurătorul RCA trebuie să utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant din punct de vedere statistic. În situaţia în care asigurătorul RCA nu deţine suficiente date istorice pentru fiecare segment, acesta trebuie să utilizeze date istorice disponibile din alte surse, raportate la piaţa din România sau la piaţa Uniunii Europene.

Totodată, norma modificată prevede că asiguratorii vor emite doar poliţa RCA, fără Carte Verde, pentru vehiculele care nu pot circula în afara României, din cauza limitărilor tehnice. În această categorie se pot încadra mijloacele de transport în comun sau tractoarele cu regim special de înmatriculare.

Norma va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România consideră că schimbările pot determina şi continuarea scăderii numărului de asigurători prezenţi pe piaţa RCA. Modificarea normei a fost convenită în decembrie între ASF, asigurători şi transportatori, după un protest al acestora din urmă, nemulţumiţi de creşterea tarifelor RCA. Cele trei părţi au semnat atunci un memorandum care prevede şi plafonarea creşterii RCA la cel mult 50% din tarifele valabile în iunie 2015.

S. M.