8.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 17:09
No menu items!

ASF a retras autorizația de funcționare pentru SSIF Harinvest și amendarea cu 5% din cifra de afaceri

spot_img

sediu asf nou

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, în ședinta de Consiliu din data de 16 decembrie 2013, retragerea autorizației de funcționare pentru SSIF Harinvest și amendarea societății cu 5% din cifra de afaceri realizată în anul 2012 (338.500 de lei).

De asemenea, ASF a decis inițierea demersurilor pentru modificarea prevederilor Legii 297/2004 sub aspectul calificării unor fapte care sunt considerate în prezent practică frauduloasă (contravenții) drept infracțiuni și demararea unei analize interne pentru evaluarea modului în care a funcționat supravegherea sectorului de instrumente și investiții financiare în cazul Harinvest.

Reamintim că ASF a sesizat deja PICCJ – DIICOT cu privire la situația SSIF Harinvest.

În privința deciziei de retragere a autorizației de funcționare pentru SSIF Harinvest, în termen de cel mult 15 zile, societatea trebuie să numească o persoană responsabilă pentru gestionarea arhivei societății după retragerea autorizației de funcționare și să transfere toate instrumentele financiare aparținând clienților și aflate în custodia societății în conformitate cu dispozițiile exprese ale deținătorilor.

ASF a mai decis următoarele sancțiuni:

– retragerea autorizației de conducător și interzicerea pentru o perioadă de 5 ani a dreptului de a ocupa o funcție, de a desfășura o activitate sau de a presta un serviciu pentru care se impune autorizarea în condițiile Legii 297/2004 pentru Maria Florica Boghițoi – conducător în cadrul SSIF Harinvest SA și amendă în cuantum de 50.000 de lei.

– retragerea autorizației de agent de servicii de investiții financiare și interzicerea pentru o perioadă de 5 ani a dreptului de a ocupa o funcție, de a desfășura o activitate sau de a presta un serviciu pentru care se impune autorizarea în condițiile Legii 297/2004 pentru Maria Voinea – agent de servicii de investiții financiare în cadrul SSIF Harinvest și amendă în cuantum de 100.000 de lei.

– retragerea autorizației de conducător și interzicerea pentru o perioadă de 3 ani a dreptului de a ocupa o funcție, de a desfășura o activitate sau de a presta un serviciu pentru care se impune autorizarea în condițiile Legii 297/2004 pentru Carmen Cecilia Pîrvuceanu – conducător în cadrul SSIF Harinvest și amendă în cuantum de 30.000 de lei.

amendă în cuantum de 10.000 de lei pentru Ana Maria Belu – conducător în cadrul SSIF Harinvest.

”Pentru că membrii Consiliului de Administrație al SSIF Harinvest nu au asigurat o administrare prudentă a societății, nu au evaluat și verificat periodic eficacitatea politicilor, măsurilor și procedurilor în vigoare și nu și-au îndeplinit obligația supravegherii conducătorilor, ASF sancționează cu amendă în cuantum de 30.000 de lei pe fiecare membru al Consiliului de Administrație al SSIF Harinvest  (Lungu Veronel, Antonescu Ion, Ilie Mihail)”, se arată într-un comunicat de presă al ASF.

ASF a sesizat Camera Auditorilor Financiari din România cu privire la activitatea auditorului intern al societății (având în vedere declarațiile de certificare a situațiilor lunare transmise CNVM/ASF).

De asemenea, ASF a cerut BVB și Depozitarului Central modificarea regulamentelor proprii în ceea ce privește necesitatea reglementării distincte a procedurilor de sell-out (vânzare forțată) sub aspectul documentelor justificative necesare anterior realizării acestor operațiuni și sub alte aspecte.

Totodată, Autoritatea de Supraveghere Financiară a inițiat demersuri pentru modificarea prevederilor Legii 297/2004 sub aspectul calificării unor fapte care sunt considerate în prezent practică frauduloasă (contravenții) drept infracțiuni.

ASF a demarat, de asemenea, o analiză internă pentru evaluarea modului în care a funcționat supravegherea în cadrul sectorului de instrumente și investiții financiare în cazul Harinvest.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a identificat recent o serie de “aspecte de natura penala” la firma de brokeraj (SSIF) Harinvest din Ramnicu Valcea, pe care le-a sesizat “organelor de cercetare penala”, in urma unui control in care a identificat si “nereguli in relatia client-intermediar”.

ASF a suspendat, la finele lunii noiembrie, pentru trei luni activitatea Harinvest si a aplicat o amenda de 6.770 de lei, deoarece firma nu a avut banii necesari pentru decontarea unor tranzactii intermediate in prima parte a lunii noiembrie. Pentru realizarea decontarii, Depozitarul Central a folosit 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pe care il administreaza, bani pe care, ulterior, i-a recuperat de la Harinvest, firma fiind nevoita sa vanda actiuni din portofoliu pentru a rambursa banii utilizati din rezerv fondului de garantare.

C.C.