12.1 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 14:40
No menu items!

Armistițiul din Gaza se destramă, în timp ce Israelul și Hamas reiau războiul

spot_img

Israelul a anunțat că și-a reluat campania militară în Gaza, vineri, chiar în momentul în care armistițiul prelungit cu Hamas urma să expire, potrivit Politico.

„Forțele de apărare israeliene (IDF) au reluat luptele împotriva organizației teroriste Hamas în Gaza”, au declarat Forțele de apărare israeliene (IDF) într-un comunicat pe X.

IDF a susținut că „Hamas a încălcat pauza operațională și, în plus, a tras în direcția teritoriului israelian”.

Anterior, armata israeliană a declarat că a „interceptat cu succes o lansare din Gaza”, cu o oră înainte ca armistițiul să expire.

Oficialii Hamas au declarat că lovituri aeriene israeliene au avut loc, vineri dimineață, în sudul Fâșiei Gaza, inclusiv în orașul Rafah, în apropiere de granița cu Egiptul, ucigând trei persoane. Vehicule militare israeliene au tras, de asemenea, în nord-vestul Gaza, a declarat Ministerul de Interne controlat de Hamas într-o declarație.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Hamas a încălcat armistițiul prin faptul că nu a eliberat „toate femeile ostatice astăzi și a lansat rachete asupra cetățenilor israelieni”.

„La reluarea luptelor, subliniem: Guvernul Israelului este angajat să atingă obiectivele războiului: Eliberarea ostaticilor, eliminarea Hamas și asigurarea faptului că Gaza nu va mai constitui niciodată o amenințare pentru locuitorii Israelului”, a adăugat liderul israelian.

În pauza de lupte o săptămână, care a fost prelungită de două ori și s-a încheiat vineri la ora 7.00 (6.00 CET), Hamas a eliberat peste 100 de ostatici pe care i-a răpit în raidul violent din 7 octombrie asupra Israelului, în schimbul eliberării a peste 200 de prizonieri palestinieni. Aproximativ 140 de ostatici au rămas în Gaza.

În pofida speranțelor mediatorilor internaționali că armistițiul va fi prelungit cu o a opta zi pentru a permite mai multe schimburi de prizonieri și pentru a permite intrarea în Gaza a mai multor ajutoare umanitare, nu a fost anunțat niciun acord.