Armistițiul în sud-estul Ucrainei EXPIRĂ

Poroșenko a ordonat tuturor unitățile militare angajate în operațiunile speciale din estul țării încetarea focului timp de o săptămână

 presedinte_ucraina-500x300

Ordinul de încetare a focului în sud-estul Ucrainei, decretat provizoriu în mod unilateral de către președintele ucrainean Petro Poroșenko vinerea trecută la 22h00, pentru ca rebelii să depună armele, expiră vineri la ora locală 10:00, informează agenția de presă ucraineană Unn.

Președintele Poroșenko a ordonat tuturor unitățile militare angajate în operațiunile speciale din estul țării încetarea focului pentru o săptămână, însă a solicitat să se riposteze, fără ezitare, la fiecare atac al rebelilor.

Fostul ministru de interne Iuri Luțenko, în prezent consilier al președintelui ucrainean, a declarat la începutul acestei săptămâni că în cazul în care planul de pace al șefului statului va eșua, autoritățile de la Kiev vor recurge la un așa-numit plan “B”, care prevede măsuri mai severe împotriva insurgenților, scrie Unn.

Confruntările (soldate cu peste 400 de morți din aprilie) au continuat, de fapt, în ultimele zile în mai multe zone, în pofida încetării focului.

Președintele Poroșenko a indicat joi că insurgenții au încălcat armistițiul de 52 de ori, într-o convorbire telefonică purtată cu președintele Franței, Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

C.A.

NICIUN COMENTARIU