4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 5:49
No menu items!

Armistițiul dintre Israel și palestinieni este respectat. Principalele puncte ale acordului

spot_img

Chiar dacă acest nou armistițiu a dat naștere la numeroase speranțe, punctele de divergență dintre israelieni și palestinieni sunt departe de a fi surmontate

 gaza

Israelienii şi palestinienii au acceptat o propunere egipteană de armistiţiu permanent în Fâşia Gaza, intrat în vigoare marţi, după 50 de zile de conflict care s-a soldat cu peste 2.140 de morţi în rândul palestinienilor şi 69 în rândul israelienilor, dintre care 64 sunt militari, relatează AFP.

Acordul permanent de încetare a focului, intervenit marți între Israel și palestinieni este respectat, a declarat, miercuri, un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

„De marți seara, nu a fost lansată nicio rachetă spre teritoriul israelian și nu a avut loc niciun atac aerian israelian asupra Fâșiei Gaza”, a anunțat purtătorul de cuvânt militar.

Principalele puncte ale acordului

Potrivit mediatorului egiptean, acordul prevede o îmblânzire a blocadei impuse de Israel din 2006 și care sufocă enclava unde locuiesc 1,8 milioane de palestinieni.

Șeful delegației palestiniene la negocierile de la Cairo, Azzam al-Ahmed, a precizat că unul dintre punctele principale ale acordului presupune „deschiderea de puncte de trecere pentru nevoi umanitare și alimente, pentru material medical și tot ce va permite repararea sistemelor de apă, electricitate și telefonie mobilă”.

Un alt punct al acordului ar fi extinderea zonelor de pescuit. Restricţiile impuse de către Israel pescarilor din Fâşia Gaza urmează să fie anulate – şi nume limitarea navigării la o distanţă de trei mile de ţărm – şi extinse până la distanţa de şase mile marine (11 kilometri), iar apoi 12 mile.

Propunerea egipteană evocă mai anumite puncte de discutat, ca “eliberarea deţinuţilor palestinieni în schimbul cadavrelor militarilor israelieni ucişi”, potrivit lui al-Ahmed.

Peste 5.000 de palestinieni sunt încarceraţi în Israel. Hamas, care se află la putere în Fâşia Gaza, doreşte eliberarea a 60 de deţinuţi care au fost eliberaţi în 2011 în schimbul eliberării militarului Gilad Shalit, dar care au fost încarceraţi din nou în iunie, după răpirea şi uciderea a trei tineri israelieni în Cisiordania ocupată.

Palestinienii cer de asemenea, redeschiderea aeroportului din oraşul Gaza şi posibilitatea de a reutiliza portul maritim.

În același timp, Israelul cere demilitarizarea Fâșiei Gaza, în timp ce palestinienii cer redeschiderea aeroportului și portului.

Potrivit lui al-Ahmed, Acordul încheiat marţi prevede anularea blocadei, dar nu a fost furnizat niciun detaliu cu privire la posibile restricţii asupra importurilor de materiale de construcţie sau reluarea exporturilor din Fâşia Gaza.

Chiar dacă acest nou armistițiu a dat naștere la numeroase speranțe, punctele de divergență dintre israelieni și palestinieni sunt departe de a fi surmontate, negocierile urmând să reînceapă la Cairo, în maxim o lună.

C.A.