4.5 C
București
marți, 18 ianuarie 2022 - 13:18
No menu items!

Armistițiul din Ucraina nu a rezistat. Scene de război în est. Live text

spot_img

Rebelii sprijiniți de Federația Rusă își continuă ofensiva

ucraina

Update 17.47 Un oficial al serviciilor de securitate de la Kiev a declarat că 864 de militari ucraineni au fost uciși în luptă de la începutul ostilităților, în aprilie. Per total, bilanțul victimelor este estimat la 2.600.

Update 16.23 În timpul summitului NATO din Țara Galilor, au fost convenite înţelegeri cu cinci ţări membre ale Alianţei privind livrarea de armament modern în Ucraina şi trimiterea unor consilieri militari în această ţară, a anunţat consilierul preşedintelui Ucrainei, liderul partidului ”Blocul lui Petro Poroşenko”, Iuri Luţenko, potrivitm Interfax. ”În timpul summitului NATO au fost încheiate înţelegeri cu SUA, Franţa, Italia, Polonia şi Norvegia privind livrarea de armament modern şi trimiterea de specialişti militari occidentali”, a scris Luţenko pe pagina sa de Facebook.

Update 15.50 OSCE a dat publicității protocolul de încetare a focului. Planul se bazează pe 12 puncte:

1. Încetarea focului imediat şi bilateral

2. Controlarea regimului de încetare a focului de către OSCE

3. Descentralizarea puterii, care să permită un guvern autonom provizoriu local în regiunile din Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, în virtutea unei legi privind un “statul special”

4. Control constant şi activ din partea OSCE pentru frontiera dintre Ucraina şi Rusia şi crearea unei zone de securitate în zonele de frontieră

5. Eliberarea imediată a tuturor prizonierilor de război şi persoanelor deţinute ilegal

6. Adoptarea unei legi împotriva umăririi şi aducerii în faţa justiţiei a persoanelor implicate în unele evenimente din regiunile Doneţk şi Lugansk.

7. Continuarea unui dialog naţional inclusiv

8. Luarea unor măsuri pentru ameliorarea situaţiei umanitare în Donbas (regiunile Doneţk şi Lugansk)

9. Organizarea de alegeri locale anticipate la Doneţk şi Lugansk

10. Retragerea grupurilor armate ilegale, a armelor grele şi a tuturor combatanţilor şi mercenarilor din teritoriul ucrainean

11. Adoptarea unui program pentru relansarea economică a bazinului Donbas şi reluarea activităţii în regiune

12. Garantarea securităţii persoanelor care participă la consultări.

Update 15.19 Fostul prim-ministru rus Serghei Stepașin a declarat că Occidentul exploatează conflictul din Ucraina cu scopul de a-l elimina de la putere pe Vladimir Putin. Acesta l-a acuzat pe Barack Obama că vrea să ducă regimul de sancțiuni până la nivelul la care Rusia va fi izolată, se va genera un nou război rece, economia Rusiei va fi afectată, iar Putin va fi forțat să se dea la o parte. Stepașin a fost prim-ministru al Rusiei în anii ’90 și șef al serviciului de securitate FSB, iar acum conduce Curtea de Conturi.

Update 13.29 Un raport al  Amnesty International acuză ambele părți de comiterea unor crime de război. Organizația pentru protecția drepturilor omului afirmă că forțele guvernamentale ucrainene au bombardat zone rezidențiale și că separatiștii au recurs la răpiri, tortură și asasinate. Raportul mai acuză Rusia pentru sprijinul oferit rebelilor.

Acordul de pace semnat vineri a fost încălcat în noaptea de sâmbătă spre duminică, luptele dintre armata ucraineană și rebelii pro-ruși desfășurându-se în Donețk și Mariupol.

Sâmbătă, acordul a fost respectat. Rebelii din regiunea Donețk au anunțat duminică dimineață că vor ocupa orașul Mariupol, însă ulterior i-au acuzat pe ucraineni că încalcă acordul de încetare a focului. Luptătorii din Batalionul Azov,  care apără orașul Mariupol au afirmat că au fost atacați cu rachete Grad.

O femeie a fost ucisă duminică dimineață în schimburile de focuri de la Mariupol, ea devenind astfel prima victimă de la reluarea luptelor, potrivit AFP.

V.B.