2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 5:52
No menu items!

Armata ucraineană a fost plasată „în stare de alertă maximă de luptă”

spot_img

 ucraina_rusia

Armata ucraineană a fost plasată „în stare de alertă maximă de luptă” din cauza riscului crescut privind declanșarea unei acțiuni militare de către Rusia, a declarat miercuri președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, citat de agențiile de presă Interfax-Ukraina și Unian.

„Revin asupra amenințării reale cu un război continental pe care l-ar putea declanșa Federația Rusă împotriva Ucrainei. Forțele noastre armate au fost plasate în stare de alertă maximă de luptă”, a declarat Turcinov, într-o reuniune cu șefii administrațiilor regionale la Kiev.

Turcinov a precizat că toate regiunile Ucrainei ar trebui să participe la contracararea unei posibile acțiuni militare ruse.

„Am emis un ordin cu privire la formarea în fiecare regiune a câte unui batalion de apărare teritorială. Fiecare șef de administrație trebuie să cunoască în detaliu planurile de apărare teritorială în regiune”, urmând a fi pusă la punct logistica ce se impune în vederea deplasării de unități militare dintr-o regiune în alta în caz de necesitate, a spus președintele interimar ucrainean, adăugând că unitățile de apărare teritorială trebuie să acționeze în colaborare cu Statul-Major General și cu Ministerul Apărării.

Oficialii ruși au dat asigurări în mod repetat, în ultimele săptămâni, că Rusia nu are de gând să invadeze teritoriul Ucrainei. Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a declarat, luni seara, într-o convorbire telefonică purtată cu omologul său american Chuck Hagel, că a dat ordin ca trupele ruse de la granița cu Ucraina să se retragă la bazele lor de dislocare permanentă după ce autoritățile ucrainene au spus că nu vor utiliza armata împotriva populației civile, referindu-se la „operațiunea antiteroristă” declanșată de Kiev împotriva militanților proruși din sud-estul țării.

Alianța Nord-Atlantică a precizat, însă, în urmă cu o zi, că nu a văzut niciun indiciu care să arate că trupele rusești s-ar retrage de la frontiera cu Ucraina.

C.A.